Novi uspjeh
451

Cerić: Ponosna sam na svoju drugu evropsku medalju

FENA
Foto: Fena
Foto: Fena
Najbolja bosanskohergovačka džudistkinja Larisa Cerić ovog vikenda osvojila je bronzanu madalju na Evropskom seniorskom prvenstvu u Varšavi.

Članica Judo kluba Nippon iz Sarajeva, u kategoriji više od 78 kg u četiri borbe zabilježila je tri pobjede uz jedan poraz. Cerić je na današnjoj konferenciji za medije naglasila da je zadovoljna odličjem, ali da se ''potajno'' nadala boljem rezultatu.

"Čast mi je što sam osvojila svoju drugu evropsku medalju. Nikome od bh. sportista to prije mene nije uspjelo tako da sam izuzetno ponosna. Medalja je rezultat mog dugogodišnjeg rada. Bila sam na prošloj olimpijadi gdje sam doživjela poraz i bilo mi je veoma teško, ali sam borac zbog čega sam danas opet ovdje. Nadala sam se sjajnijoj medalji, ali zadovoljna sam i bronzom", izjavila je Cerić.

Na startu kvalifikacija savladala je Hrvaticu Ivanu Marinić, dok je u 2. kolu poražena od nove evropske prvakinje Bjeloruskinje Marine Slutskaje. U repesažu je bila bolja od Mađarice Mercedesz Szigetvari, a u borbi za odličje pobijedila je Turkinju Kayru Sayit.

"Žao mi je što sam izgubila od Slutskaje koju dobro poznajem. Mi se borimo još od kada smo bile kadetkinje. Znam šta ona radi, ali i ona dobro zna moju taktiku, tako da smo kroz godine pobjeđivale jedna drugu. Presudio je pad koncentracije, trenutak nepažnje u kojem je ona osvojila odlučujući poen, te kasnije postala evropska prvakinja", objasnila je džudistkinja.

Uspješan nastup bh. predstavnika na EP-u upotpunio je Harun Sadiković, koji je u najtežoj kategoriji, više od 100 kg, osvojio peto mjesto. Nakon pobjede i poraza u kvalifikacijama, Sadiković je u repesažu savladao još jednog protivnika i došao u priliku da se bori za bronzu, ali ga je zaustavio Holanđanin Roy Meyer.

Aleksandra Samardžić u petak je osvojila sedmo mjesto u kategoriji do 70 kg nakon što je zabilježila jednu pobjedu i dva poraza. Devetnaestogodišnja članica Judo kluba Nippon zabilježila je pobjedu i dva poraza.

"Zadovoljna sam sedmim mjestom, iako sam se nadala da ću doći do borbi za medalju. Ipak, još sam juniorka, ali najbitnije je da sam počela hvatati priključak na velikim seniorskim takmičenjima i dolaziti do finalnog bloka gdje se osvajaju medalje. Vjerujem da ću doći do odličja na nekom od narednih takmičenja", kazala je Samardžić.

Na startu turnira savladala je predstavnicu Kosova Lorianu Kuka, u 2. kolu izgubila je meč od Njemice Giovanne Scoccimarro. Nastup na EP-u okončala je borbom u repesažu u kojoj je poražena od Poljakinje Katarzine Klys.

Prvog dana nastupio je Petar Zadro, koji je u kategoriji do 66 kg učešće završio u 2. kolu, nakon pobjede u prvom meču, dok je Borislav Boganić (do 100 kg) eliminiran na startu takmičenja.

Na EP-u je učestvovalo više od 400 takmičara iz 42 zemlje, a najviše uspjeha imali su predstavnici Rusije i Francuske s po dva zlatna i tri srebrena odličja.