Veliko priznanje
1.1k

Branislav Crnogorac odlikovan japanskim Ordenom izlazećeg sunca

FENA
Branislav Crnogorac (Foto: H. M./Klix.ba)
Branislav Crnogorac (Foto: H. M./Klix.ba)
Vlada Japana objavila je listu stranih dobitnika Jesenjih carskih odlikovanja za 2020. godinu, a među ovogodišnjim dobitnicima odlikovanja nalazi se i istaknuti bh. sportski radnik Branislav Crnogorac, predsjednik Judo saveza BiH i selektor reprezentacije BiH.

Crnogorac je odlikovan Ordenom izlazećeg sunca, zlatnih i srebrenih zraka.

Kako je saopćeno iz Ambasade Japana u BiH, Crnogorac je odlikovan za promocija juda u Bosni i Hercegovini i doprinos prijateljskim odnosima između Japana i Bosne i Hercegovine.

"Orden izlazećeg sunca, zlatnih i srebrenih zraka dodjeljuje se Crnogorcu za njegov doprinos pri širenju znanja o sportskoj disciplini judo kao jednom obliku tradicionalne japanske kulture ljudima u Bosni i Hercegovini, za njegovo zalaganje pri odgoju i podršci mnogim mladim sportistima i budućim liderima u toj disciplini te za njegov neumoran rad pri promociji judo sporta u Bosni i Hercegovini organizovanjem brojnih takmičenja i međunarodnog i lokalnog karaktera, od kojih je mnoge sam započeo. Sve navedene aktivnosti imale su i rezultat poboljšanja prijateljskih odnosa između Japana i Bosne i Hercegovine kroz sportski duh i prijateljsko nadmetanje", navodi se u saopćenju.