Učestvuje 55 boksera
86

Bokserski turnir "Mustafa Hajrulahović Talijan" je simbol sjećanja na heroje

FENA
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Mustafa Hajrulahović Talijan je simbol bosanskog otpora i prkosa. Turnir predstavlja čuvanje sjećanja na lik i djelo generala Hajrulahovića, a samim tim i tradiciju kulturne i sportske baštine BiH rekao je mistar za pitanja boraca i invalida i predsjednik Organizacionog odbora 15. međunarodnog bokserskog turnira ''Mustafa Hajrulahović Talijan'' Salko Bukvarević.

Bukvarević je danas u svojstvu predsjednika vodio sastanak Organizacionog odbora turnira, a na konferenciji na medije održanoj nakon sastanka, istaknuto je da je turnir međunarodnog karaktera uvršten u međunarodni kalendar EUBC, te da će učestvovati će 55 boksera iz 12 zemalja svijeta.

"Osim njegovanja kulture sjećanja na najbolje sinove Bosne i Hercegovine, želimo poručiti da smo dio Evrope i da zajedno želimo graditi prijateljstvo i mir. Još jednom potvrđujemo da smo protiv svih oblika kršenja ljudskih prava i sloboda, a posebno da smo uvijek bili i biti ćemo protiv terorizma i fašizma. Želimo da turnir doprinese zbližavanju građana Bosne i Hercegovine i regije", istakao je Bukvarević.

Predsjednik Bokserskog kluba „Zlatni ljiljani" Hajrudin Pašić naglasio je da je Evropska amaterska bokserska asocijacija (EUBC) uvrstila turnir u godišnji kalendar takmičenja, te da će učestvovati najbolji takmičari iz BiH i iz inostranstva.

Domu Oružanih snaga BiH postavljena je i izložba fotografija koja pokazuje doprinos i ulogu Mustafe Hajrulahovića Talijana u očuvanju i razvoju bokserskog sporta u Sarajevu

Turnir će biti otvoren u subotu, 23. septembra, u 18.00 sati, nakon čega će uslijediti polufinalne borbe. Finalne borbe su na rasporedu u nedjelju, 24. septembra, od 11.00 do 13.00 sati. Nakon toga će uslijediti svečano zatvaranje turnira.