Borbe za titulu
9

Blachowicz nanio prvi poraz u karijeri Adesanyi, Jan nevjerovatnim potezom izgubio pojas

H. H.
Sudije su bodovale dva puta 49-45 i jednom 49-46 za Jana Blachowicza (Foto: Twitter)
Sudije su bodovale dva puta 49-45 i jednom 49-46 za Jana Blachowicza (Foto: Twitter)
UFC 259 spektakl u Las Vegasu ponudio je čak tri borbe za titulu, a u glavnom okršaju večeri Poljak Jan Blachowicz obranio je naslov prvaka poluteške kategorije trijumfom protiv prvaka srednje kategorije Israela Adesanye.

Uvodne dvije runde bile su oprezne s obje strane, a potom je Blachowicz na početku treće runde izveo dobru kombinaciju nakon koje je za kratko oborio Adesanyu, ali Nigerijac se brzo oporavio i izveo je kontra napad, no bez većeg učinka.

U nastavku meča Poljak je bio nešto aktivniji te je jednoglasnom sudijskom odlukom odbranio titulu. Sudije su bodovale dva puta 49-45 i jednom 49-46 za Jana Blachowicza, te je mimo prognoza Poljak nanio prvi poraz u karijeri Adesanyi.

Aljamaine Sterling postao je novi prvak bantam kategorije nakon što je njegov rival i dosadašnji prvak Petr Jan diskvalifikovan nakon što je na nedozvoljen način udario Sterlinga koljenom u glavu.

Sve se odigralo u četvrtoj rundi kada je Sterling bio s jednim koljenom na podu, a udarac nogom u takvim situacijama nije dozvoljen. Sudija je nakon toga prekinuo meč, iako je Jan bio u bodovnoj prednosti.

Amanda Nunes pobjedila je Megan Anderson i odbranila je titulu prvakinje u perolakoj kategoriji, a za to su joj bile dovoljne samo 123 sekunde.

Brazilka je već na startu izvela "polugu" i vrlo lako je slavila protiv izazivačice iz Australije.

U borbama koje nisu bile za pojas, Islam Makhachev, kojeg je Habib Nurmagomedov proglasio za svog nasljednika, gušenjem je natjerao Drewa Dobera na predaju nakon minute i 37 sekundi borbe u trećoj rundi.