Otkrivene cifre
28

Anthony Joshua zarađuje enormno i van ringa, milioni ga više "ne zanimaju" zbog novog cilja

D. P.
Joshua planira postati milijarder (Foto: EPA-EFE)
Joshua planira postati milijarder (Foto: EPA-EFE)
Kompanija jednog od najplaćenijih sportista današnjice Anthonyja Joshue bilježi velike prihode od rasta kapitala u protekloj godini.

Joshua (34) bilježi velike prihode u samom ringu, a 2023. godina za njega je bila veoma unosna. Svom kapitalu je dodao čak 45 miliona eura za borbu protiv Francisa Ngannoua u Saudijskoj Arabiji, a istovremeno je i njegova kompanija Sparta Promotions Limited enormno profitirala.

Njegova kompanija je u 2023. godini zabilježila čistu dobit od 42 miliona eura, a dodajući tome njegove sponzorske ugovore, partnerstva i poslovne operacije, vrijednost kompanije je skočila na impresivnih 151 milion funti.

Još je impresivnije kada se uzme u obzir način na koji je odrastao, jer je više puta u karijeri isticao kako je živio u siromaštvu na općinskom imanju prije nego što je postao zvijezda na Olimpijskim igrama 2012. godine.

"Kada sam tek počeo, imao sam samo jedan cilj, a to je postati multimilioner. Ali sada postoje obični ljudi koji imaju milione samo jer su vlasnici nekretnina čije su cijene skočile, tako da sam promijenio mišljenje i moram postati milijarder", objasnio je svojevremeno Joshua za GQ magazin i dodao:

"Dobro je biti milioner, ali morate imati više ciljeve. Ako zaradim 10 miliona od borbe, sljedeći cilj mora biti deset puta više. Ako dođem do 150 miliona, zašto ne ići na milijardu", dodao je ambiciozni Britanac.

Dok se još uvijek čeka na objavu njegove naredne borbe, Frank Warren je otkrio kako bi se mogao suočiti s Tysonom Furyjem u martu naredne godine u Saudijskoj Arabiji.