Borba u oktobru
20

Analitičar Robin Black: Ako McGregor izgubi od Nurmagomedova, povući će se

Klix.ba
Nestrpljivo očekivana borba između Conora McGregora i Khabiba Nurmagomedova mogla bi biti ujedno i posljednja u karijeri za Irca ukoliko doživi poraz, smatra MMA analitičar Robin Black.

"Postoji mnogo toga što borci u ovoj borbi mogu dobiti, ali imaju i mnogo da izgube. Ako McGregor doživi poraz, vjerujem da će se povući. S druge strane, ako Khabib izgubi, prekinut će niz bez poraza, izgubit će titulu i to od nekoga poput McGregora. Kada su strasti visoke, porazi su bolni i mijenjaju borce zauvijek. Pogledajte šta se dogodilo Joseu Aldu", rekao je Black za Russia Today podsjećajući na poraz koji je Aldo doživio od McGregora nakon što nije poražen gotovo 10 godina u kojima je zabilježio 18 pobjeda u nizu.

"Poraz za Khabiba ne bi bio običan, jer bi to bio poraz od ljutog neprijatelja, borca kojeg njegovi fanovi žele da uništi. Bio bi to poraz od nekoga koga Khabib smatra klaunom, koga smatra nedoraslim sebi. Razumijete o čemu govorim", dodao je analitičar.

Ova borba će biti itekako posebna.

"Kada se suočite s McGregorom, ulog je veliki, mnogo veći nego u susretu s bilo kojim drugim borcem jer fanovi žele da Khabib uništi Irca, a uz to i on želi uništiti tog 'klauna', To predstavlja dodatni pritisak", tvrdi Black.

Pobjednik borbe će biti smatran "besmrtnikom".

"Ako Khabib pobijedi, on će odbraniti titulu koja će postati bez sumnje njegova, zadržat će svoj pobjednički niz pobjedom nad protivnikom kojeg mrzi. Pobjeda bi mu donijela pažnju koju McGregor ima, publiku, podršku, strast, ljubav i mržnju. Sve bi to Khabib dobio. S druge strane, ako Conor pobijedi, dobit će pojas i biti poznat kao borac koji je savladao dotad neporaženog borca. Imao bi pravo da se hvali, postao bi veći nego što je sada. Nakon ove borbe će se pobjednik smatrati besmrtnim. Ako McGregor izgubi, povući će se, a ako poraz doživi Khabib, to će imati ogroman negativni efekt na njega u narednim godinama", završio je Black.

Borba je zakazana za 6. oktobar u Las Vegasu u Nevadi, a očekuje se da će biti finansijski najuspješnija u historiji UFC-a. Mnogi smatraju da je to ujedno i najveća borba u MMA historiji.