Osvojila 108 medalja
191

Adriana Vuković, veliki MMA talenat regiona: Moj krajnji cilj je UFC pojas

Piše: D. B.
Georges St. Pierre i Adriana Vuković
Georges St. Pierre i Adriana Vuković
U današnjem sistemu iskrivljenih vrijednosti sve je poželjnije svjedočiti velikim uspjesima mladih ljudi koji su svoj život posvetili sportu. Jedna od njih je mlada Hrvatica Adriana Vuković, najveći MMA talenat u regionu, koja se, vjerovali ili ne, uspješno takmiči u devet borilačkih disciplina i koja je već s 15 godina imala priliku trenirati s legendarnim Georgesom St. Pierreom.

Borilačkim vještinama počela se baviti zbog brata, koji je trenirao karate te zbog oca koji je osnovao prvi klub brazilske jiu-jitse (BJJ) u njenom rodnom Đakovu, a rezultati koje ima iza sebe sa nepunih 19 godina zaista su impresivni.

"Imam trenutno 108 medalja, od toga preko 80 zlatnih. Višestruka sam prvakinja Hrvatske u boksu, prvakinja Hrvatske u tajlandskom boksu, viceprvakinja u kickboxu, višestruka prvakinja Hrvatske u BJJ-u i grapplingu, prvakinja svijeta u amaterskom MMA-u, prvakinja svijeta u BJJ-u, višestruka prvakinja Evrope u BJJ-u. Prva sam Hrvatica koja je u mlađim starosnim kategorijama osvojila međunarodnu medalju za hrvatski ženski boks“, izjavila je mlada Vuković na početku razgovora s članovima Sportskog udruženja LUX.

Adrianu je sa samo 15 godina primijetio Firas Zahabi, trener možda i najvećeg MMA borca svih vremena Georgesa St. Pierrea, koji ju je doveo u svoj tim u Kanadu.

!Firas Zahabi došao je do mene putem društvenih mreža i pozvao me u svoj Tristar tim u Kanadi, gdje i boravim kada nemam školskih obaveza. Još kad sam imala 15 godina htio je da preselim tamo, međutim, moja porodica i ja nismo se odlučili na taj potez. Ipak, kada jedno takvo ime prepozna u vama nešto sa 15 godina zasigurno je to snažan vjetar u leđa", rekla je Adriana.

Na treninzima je jedina djevojka kojoj je dozvoljen pristup profesionalnim treninzima.

"Kad odem u Kanadu, tamo budem jedina djevojka kojoj je dopušten dolazak na profesionalne treninge. To je bio slučaj i prvi put kad sam imala 15 godina. Kada sam prvi put otišla tamo, nije mi bilo lako pronaći sparing partnere zbog visine i težine, ali i to se ubrzo riješilo. Sviđa mi se što me Firas Zahabi nije štedio, treirao me kao sve ostale u skladu s njihovim mogućnostima. Inače je filozof, završio je filozofiju i jako je pametan. Jako je smiren i jedna je od najpametnijih osoba koje znam. Ne najpametnijih u smislu da zna 'sve okolo', ali definitivno u smislu da vrhunski poznaje svoj teritorij“. kazala je hrvatska kickbokserka.

Zanimljivo, iako je imala priliku stvoriti određena iskustva s osobama kao što su Georges St. Pierre i Cris Cyborg, još nije imala nikakav kontakt s "domaćim“ Mirkom Filipovićem.

"Nisam nikad upoznala Cro Copa, iako bih voljela. Ne treniram ni s kim od hrvatskih MMA boraca, s malo njih sam uopće imala neki kontakt. Ivan Gluhak i Matej Truhan poznaju mog tatu, mislim da su oni najviše upoznati s mojim radom i imaju određeno poštovanje prema meni. Iako sam ja za njih dijete, iako sam djevojka, itekako me poštuju jer znaju šta sve treba uraditi da bi bili i ostali u ovom sportu“, dodala je Vuković.

Adriana Vuković i Firas Zahabi
Adriana Vuković i Firas Zahabi

Na upit da li se možda priprema teren da ona bude učesnik prve ženske borbe u historiji sve uspješnijeg hrvatskog Final Fight Championshipa, dala je negativan odgovor.

"Bila sam pozvana u hrvatsku MMA ligu dok je ista bila aktuelna, međutim, nisam pristala. Radije bih samo trenirala i još ne ulazila u profesionalne vode. Iskreno, nisam razmišljala o FFC-u, ne vidim se u tome“, riječi su sagovornice Sportskog udruženja LUX.

Sportisti kao što su Gago Drago i Rory McDonald sa samo 16 godina krenuli su u profesionalne borilačke mečeve zbog čega se nažalost na njima primijete izrazito negativne fizičke posljedice. Adriana još nema namjeru sudjelovati u profesionalnim MMA mečevima.

"Nemam još ni 19 godina, ne želim srljati i ne žuri mi se nigdje. Možda taj profesionalni debi bude tek za četiri-pet godina. Mislim da vrijeme radi za mene i da sve ide svojim tokom. Ne razmišljam baš previše o tome. Firas me želi dovesti u Kanadu da budem pod njegovom trenerskom palicom konstantno dvije godine tako da vidjet ćemo šta budućnost donosi. Dok ne osjetim da je pravo vrijeme za fokusiranje na samo MMA sudjelovat ću na takmičenjima u svih devet disciplina u kojima ispitujem svoje vještine“, rekla je Adriana.

Smatra da teško koji borac može ostvariti velik uspjeh ukoliko nije dobar i u stojci i u parteru.

"Ima boraca i borkinja kojima to prolazi, međutim to ih košta kad-tad. Ne mogu dovijeka tako. Ronda ima olimpijsku medalju u judou i čak devet od 12 pobjeda ostvarila je prekidom u parteru. Međutim, u borbama protiv Holly Holm i Amande Nunes (u kojima je nokautirana op.a.) vidjelo se koliko se zapravo ne snalazi u stojci jer je navikla pobjeđivati na podu. Istina, ona jeste uspjela, ali na krivi način. UFC ju je odlično marketinški iskoristio". kazala je Vuković.

Krajni cilj je osvajanje titule u najjačoj MMA organizaciji svijeta UFC-u.

"Ja se vidim u UFC-u u kojem ženske MMA borbe dobijaju sve više pažnje, a pored postojeće dvije divizije uskoro će se početi odvijati borbe i u trećoj. Dosta boraca ima neku posebnu želju boriti se s nekim, međutim moja želja je boriti se sa svima. Željno isčekujem trenutak kada ću moći reći da su moji uzori postali moja konkurencija. Moj krajnji cilj je titula UFC prvakinje. Bit ću strpljiva. Ako ću ga osvojiti tek sa 35 godina, a karijeru završiti godinu dana kasnije, neka tako bude", završila je Vuković.