Jubilarna 50. borba
984

Adnan Ćatić savladao Krafta i trijumfalno debitovao u poluteškoj kategoriji

H. H.
Foto: Imago Images / Torsten Helmke
Foto: Imago Images / Torsten Helmke
Bosanskohercegovački bokser Adnan Ćatić (42) alias Felix Sturm u jubilarnoj 50. borbi u profesionalnoj karijeri održanoj u dvorani Universum u Hamburgu, jednoglasnom sudijskom odlukom savladao je Kosovara Musu Avdimetaja (24) alias James Kraft i zabilježio je 42. pobjedu u karijeri u kojoj je ostvario i 5 poraza i 3 remija.

Ćatić, koji se bori pod njemačkom zastavom, prvi put je boksovao u poluteškoj kategoriji jer je tokom karijere nastupao u lakšim kategorijama - srednjoj i supersrednjoj u kojima je bio prvak svijeta.

Osamnaest godina mlađi Kraft bio je nešto aktivniji u uvodne dvije runde, ali nije uspio zadati ozbiljniji udarac. U trećoj rundi oba boksera bila su nešto spuštenijeg garda u kojoj su razmijenili dosta udaraca, a Karft je na isteku vremena uspio plasirati dobar prednji kroše koji je pogodio Ćatića.

I u naredne tri runde Kraft je bio nešto bolji s nekoliko preciznih direkta i krošea, dok Ćatić nije nikako mogao da se nametne i uđe u pravi ritam.

Sedma runda pripala je Ćatiću koji je pogodio odlična dva prednja direkta, a zatim je zadao još nekoliko preciznih udaraca.

U preostale tri runde Adnan je uspio nadokaditi zaostatak s nekoliko dobrih udaraca koji su pogodili Krafta, te je na kraju jednoglasnom odlukom sudija pobjeda pripala Ćatiću.

Ćatić se za ovu borbu spremao proteklih osam sedmica u Kelnu, a izjavio je da će neovisno o rezultatu večerašnjeg meča nastaviti karijeru jer želi imati barem po jednu borbu u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji.

Podsjetimo, Adnan Ćatić se u decembru 2020. godine nakon skoro pet godina ponovo vratio u ring te je pobijedio Nijemca Timu Rosta (29) sudijskom odlukom nakon 10 odlično odrađenih rundi.