|

Boltu skraćen put do odbrane zlata

Boltu skraćen put do odbrane zlata
0
T
Totalsport
15.2.2011. u 14:31
1
komentara
0

dijeljenja
Boltu skraćen put do odbrane zlata Usain Bolt (Foto: AP)
Najbolji atletičar današnjice Usain Bolt će se na putu do eventualne odbrane zlatnih medalja na 100 i 200 metara na Olimpijskim igrama u Londonu morati na stazi pojaviti dva puta manje.
Rezultat je to novog programa takmičenja koji će Međunarodna atletska federacija (IAAF) prvi put primijeniti na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Daeguu, a potom i iduće godine na Igrama u Londonu. Dosad su atletičari na 100 i 200 metara, da bi došli do medalje, morali trčati po četiri utrke u svakoj od tih disciplina, a odsad će im posao biti skraćen. Naime, dosadašnji prvi krug se ukida, odnosno pretvara se u kvalifikacijsku rundu u kojoj će trčati atletičarke i atletičari sa slabijim rezultatima.

Poznato je da, prema pravilima IAAF-a, zemlje koje nemaju predstavnika s ispunjenom normom ni u jednoj disciplini, mogu prijaviti jednog atletičara i bez norme. Većina na koncu prijavljuje predstavnike upravo u sprinterskim disciplinama koje su tako najnapučenije na velikim takmičenjima.

Sada će se takvi atletičari takmičiti u kvalifikacijskoj rundi, a samo najbrži od njih će dobiti priliku da se u prvom krugu (četvrtfinalu) takmiče rame uz rame s Boltom, Asafom Powellom, Tysonom Gayom i ostalima. Pitanje je samo hoće li se takva promjena svidjeti i gledateljima koji će najpopularnije atletičare današnjice imati priliku vidjeti manje u akciji nego dosad.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...