sport
29

Bolt vodio Jamajku do zlata u štafeti

FENA
Usain Bolt (Foto: AFP)
Usain Bolt (Foto: AFP)
Repretzentacija Jamajke očekivano je pobijedila u štafeti 4x100 metara u finalu Svjetskog prvenstva u Pekingu.

Jamajčane je do znatne medalje predovdio Usain Bolt koji je i na ovom Svjetskom prvenstvu kompletirao set zlatnih medalja, nakon što je ranije slavio u utrkama na 100 i 200 metara. Osim Bolta, za Jamajku su trčali Nesta Carter, Asafa Powell i Nickel Asheade, a s vremenom 37.36 postavili su najbolji rezultat sezone u svijetu.

Srebrenu medalju osvojili su Amerikaanci, a bronzu Kinezi.

Reprezentacija Jamajke slavila je i u ženskoj štafeti 4x100 metara, u kojoj je postavila rekord svjetskih prvenstava - 41.07.

Srebro je pripalo Amerikankama, a bronza atletičarkama Trinidada i Tobaga.

Mo Farah osvojio je zlato na 5.000 metara čime je pokazao da je jedan od najboljih dugoprugaša u historiji svjetske atletike. Tridesetdvogodišnjem Britancu ovo je bila druga zlatna medalja na SP, nakon što je slavio i na 10.000 m.

Današnjim trijumfom kompletirao je kolekcije medalja sa 5.000 i 10.000 m na svim velikim takmičenjima, nakon što je isto uradio i na Evropskom prvenstvu te Olimpijadi.

Srebro je osvojio Caleb Ndiku iz Kenije, a bronzu Etiopljanin Hagos Gebrhiwet.

U utrci na 800 metara za žene zlato je osvojila Bjeloruskinja Marina Arzamasova. Srebreo je pripalo Kanađanki Melissi Bishop, a bronzu je osvojila Eunice Jepkoech Sum iz Kenije.

U bacanju diska zlatnu medalju osvojio je Poljak Piotr Malachowski, drugoplasirani sa prošlog SP-a, s rezultatom 67.40. Srebro je pripalo Belgijancu Philipu Milanovu (66.90), a bronza Poljaku Robertu Urbaneku (65.18).

Zlatnu medalju u skoku uvis za žene osvojila je Ruskinja Maria Kuchina. Srebrena medalja pripala je Hrvatici Blanki Vlašić, a bronza Ruskinji Anni Chicherovoj.

Takmičenje u desetoboju završeno je danas utrkom na 1.500 metara. Zlatnu medalju osvojio je Amerikanac Ashton Eaton koji je sa 9.045 bodova postavio svjetski rekord. Srebro je pripalo Kanađaninu Damianu Warneru (8.695), a bronza Nijemcu Ricu Freimuthu (8.561).