sport
8

Bolt potvrdio: Na Svjetskom prvenstvu u Londonu 2017. završavam karijeru

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Usain Bolt je u razgovoru za britanski Sky Sports potvrdio da će mu Svjetsko atletsko prvenstvo iduće godine biti posljednje takmičenje u karijeri.

"Što sam stariji, više moram da se žrtvujem, moram biti više disciplinovan, a iskreno, ne mislim da sam disciplinovan čovjek. Znam kada je vrijeme da završim karijeru i to će se desiti na Svjetskom prvenstvu u Londonu", rekao je Bolt, koji je na pet prethodnih svjetskih prvenstava osvojio 11 zlata i dva srebra.

Odluka o završetku karijere je bila izuzetno teška za Jamajčanina, a o njoj je dugo razmišljao. Najviše mu je u donošenju odluke pomogao nekadašnji svjetski rekorder na 200 i 400 metara koji se povukao 2000. godine nakon što je osvojio zlato na Olimpijskim igrama u Sydneyu 2000. godine, njegovo ukupno četvrto u karijeri.

"Pitao sam Michaela Johnsona zašto se povukao kad je bio na vrhu. Bio je dominantan i niko ga nije mogao pobijediti. Rekao mi je da je u sportu ostvario sve što je trebao. Shvatio sam da kada dođeš do toga da nemaš više volje trenirati, najbolje je prestati jer ćeš početi gubiti i sramotiti se", rekao je Bolt.

Svjetsko atletsko prvenstvo se održava u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. godine.

Bolt će pokušati osvojiti nova tri zlata i to u finalu na 100 metara (5. augusta), 200 metara (10. augusta), i u štafeti 4x100 metara (12. augusta).