Dijamantna liga u Stockholmu
0

Bolt pobijedio, Merritt se vratio 2. mjestom

Totalsport
Usain Bolt (Foto: Reuters)
Usain Bolt (Foto: Reuters)
Usain Bolt pobijedio je u utrci na 200 metara na 11. ovogodišnjem mitingu Dijamantne lige u Stockholmu. Otrčao je dionicu za 20.03 sekunde s vjetrom u prsa od 1.2 metra u sekundi.

Pobjeda jamajčanskog sprintera bila je uvjerljiva, iako ni blizu njegovog najboljeg ovosezonskog izdanja (19.86), ujedno i najboljeg rezultata sezone.

"Kao što sam već rekao u Monte Carlu, ove godine nisam u formi kao 2009. Stoga na svjetske rekorde ne mogu niti pomišljati prije Olimpijskih igara u Londonu iduće godine", rekao je nakon utrke Bolt.

Drugo je mjesto zauzeo Panamac Alonso Edward s vremenom 20.47.

Drugo je mjesto pri povratničkoj utrci na 400 metara nakon 21-mjesečne suspenzije zbog dopinga zauzeo Amerikanac Lashawn Merritt. Bolji od njega (44.74) bio je Jamajčanin Jermaine Gonzales (44.69) otrčavši samo četiri stotinke ispod najbržeg rezultata sezone Grenađanina Rondella Bartholomewa, koij je u Stockholmu bio tek peti (45.32).

Nakon tako duge pauze aktuelni svjetski prvak i olimpijski pobjednik ipak može biti zadovoljan formom. Ima još četiri sedmice da je dodatno izbrusi prije početka Svjetskog prvenstva u Daeguu.

Pri svom drugom nastupu ove sezone i prvome na Dijamantnoj ligi uopće pobjedu je ostvarila ruska skakačica s motkom Jelena Isinbajeva. Svjetska je rekorderka pobijedila konkurenciju u Stockholmu s preskočenih 4.76 metara, što je samo dva centimetra manje od najboljeg skoka sezone Martine Strutz, u Stockholmu šeste s visinom od 4.51 metra.

Prije dvije sedmice u belgijskom Heusdenu Ruskinja je slavila s 4.60 metara pri svome prvom nastupu na otvorenom nakon gotovo dvije godine.

Očajan je nastup na 800 metara imala još jedna aktuelna svjetska prvakinja, Južnoafrikanka Caster Semenya. U cilj je ušla tek s osmim vremenom.