Ljudsko tijelo za to nije stvoreno
4

Bolt: Na 100 metara mogu trčati 9,40, ali ne i brže

Totalsport
Usain Bolt (Foto: Arhiv/AFP)
Usain Bolt (Foto: Arhiv/AFP)
Aktuelni olimpijski pobjednik u utrkama na 100 i 200 metara, Usaine Bolt, vjeruje da može na stotki trčati 9,40, ali ne i brže.

Jamajčanin će u utrci na 100 metara, 5. augusta, braniti naslov od prije četiri godine iz Pekinga. Bolt vjeruje da može oboriti svoj svjetski rekord postavljen na Svjetskom prvenstvu 2009. godine (9,58), odnosno smatra da može istrčati najbrže 9,40. Sve brže od toga je, tvrdi Bolt, nemoguće.

"Nemoguće je trčati 9,2. Ljudsko tijelo nije "stvoreno" da trči toliko brzo neovisno koliko naporno trenirali, u kakvoj dobroj formi bili i kako dobru tehniku imali", veli Bolt.

Jamajčanin ima priliku postati prvi čovjek nakon više od 100 godina koji će odbraniti zlato na stotki. Najveći "problem" u toj utrci bit će mu sunarodnjak i vrlo dobar prijatelj Yohan Blake, koji ga je pobijedio na jamajčanskim kvalifikacijama za Igre. Slavio je Blake i u utrci na 200 metara.

Bivši olimpijski prvak, Amerikanac Michael Johnson, izjavio je ranije ovog mjeseca da Bolt može istrčati 9,40.

  • Ako će Bolt biti zaista koncentriran i predan tome da podigne razinu svoje tehnike trčanja, mogao bi ići 9.40. Ako na start dođe zdrav, u najboljoj formi, pa čak i da svi istrče svoje najbolje rezultate, on će to osvojiti... Toliko je dobar – zaključio je Johnson.