{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bolt je najplaćeniji atletičar u historiji

T
23.9.2009. u 15:05
0
0
Bolt je najplaćeniji atletičar u historiji
0
Bolt je najplaćeniji atletičar u historiji
Foto: AFP/File
Usain Bolt najplaćeniji je atletičar svih vremena, tvrdi njegov menadžer Ricky Simms.
Najbrži čovjek današnjice, prema mišljenju njegovog menadžera, svejedno ne zarađuje koliko zaslužuje, a uzrok je tome globalna finansijska kriza, koja nije zaobišla ni sport. Simms je upozorio i da se Boltova primanja i dalje ne mogu upoređivati s onima nogometaša, golfera, vozača Formule 1 i tenisera.

- To su sportovi u kojima se tradicionalno vrti mnogo novca. Ipak, mislim da Usain sada zarađuje mnogo više nego bilo koji atletičar u historiji - prenosi Simmsovu izjavu Trackalerts.

- Bilo je iznimno važno da Usain u proteklih 12 mjeseci potvrdi svoje pekinške dosege na Svjetskom prvenstvu u Berlinu - dodao je Jamajčaninov menadžer.

Ne samo da je Bolt potvrdio Peking, već je i na 100 i na 200 metara postavio nove svjetske rekorde, što će mu sigurno donijeti još bolje ugovore u budućnosti.

Trackalerts piše kako Bolt zarađuje oko pet miliona dolara godišnje od sponzorskih ugovora, a od toga najveći dio, 1,5 miliona dolara, pada na leđa Pume, njegovog dobavljača sportske opreme. No, sljedeće mu godine ističe ugovor, a već se nagađa kako će se u utrku ubaciti Nike koji bi Boltu mogao ponuditi ugovor ukupno vrijedan oko 40 miliona dolara.

O tome koliko trostruki olimpijski i svjetski prvak zarađuje samo za pojavljivanje na mitinzima i dalje ne postoje tačni podaci, ali iznosi se kreću od 250.000 do pola miliona dolara, koliko mu je za nastup navodno ponudio miting u Daeguu, ali ga je Bolt naknadno odbio zbog umora.

Posljednjih se dana pojavila i informacija kako je jedna kineska tvrtka ponudila Boltu sponzorski ugovor ukupne vrijednosti 100 miliona dolara, ali iz stožera jamajčanskog atletičara još nije poslan odgovor.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko će osvojiti Evropsko prvenstvo u rukometu
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: