{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bolt je najplaćeniji atletičar u historiji

T
23.9.2009. u 15:05
0
0
Bolt je najplaćeniji atletičar u historiji
0
Bolt je najplaćeniji atletičar u historiji
Foto: AFP/File
Usain Bolt najplaćeniji je atletičar svih vremena, tvrdi njegov menadžer Ricky Simms.
Najbrži čovjek današnjice, prema mišljenju njegovog menadžera, svejedno ne zarađuje koliko zaslužuje, a uzrok je tome globalna finansijska kriza, koja nije zaobišla ni sport. Simms je upozorio i da se Boltova primanja i dalje ne mogu upoređivati s onima nogometaša, golfera, vozača Formule 1 i tenisera.

- To su sportovi u kojima se tradicionalno vrti mnogo novca. Ipak, mislim da Usain sada zarađuje mnogo više nego bilo koji atletičar u historiji - prenosi Simmsovu izjavu Trackalerts.

- Bilo je iznimno važno da Usain u proteklih 12 mjeseci potvrdi svoje pekinške dosege na Svjetskom prvenstvu u Berlinu - dodao je Jamajčaninov menadžer.

Ne samo da je Bolt potvrdio Peking, već je i na 100 i na 200 metara postavio nove svjetske rekorde, što će mu sigurno donijeti još bolje ugovore u budućnosti.

Trackalerts piše kako Bolt zarađuje oko pet miliona dolara godišnje od sponzorskih ugovora, a od toga najveći dio, 1,5 miliona dolara, pada na leđa Pume, njegovog dobavljača sportske opreme. No, sljedeće mu godine ističe ugovor, a već se nagađa kako će se u utrku ubaciti Nike koji bi Boltu mogao ponuditi ugovor ukupno vrijedan oko 40 miliona dolara.

O tome koliko trostruki olimpijski i svjetski prvak zarađuje samo za pojavljivanje na mitinzima i dalje ne postoje tačni podaci, ali iznosi se kreću od 250.000 do pola miliona dolara, koliko mu je za nastup navodno ponudio miting u Daeguu, ali ga je Bolt naknadno odbio zbog umora.

Posljednjih se dana pojavila i informacija kako je jedna kineska tvrtka ponudila Boltu sponzorski ugovor ukupne vrijednosti 100 miliona dolara, ali iz stožera jamajčanskog atletičara još nije poslan odgovor.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: