Atletika
0

Bolt: Gay nema nikakve veze s mojim rezultatima

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Nesumnjivo će Usain Bolt (23) biti najveća zvijezda Svjetskog atletskog prvenstva u Berlinu (15.- 23. avgusta) i svakako glavni mamac intervjua željnih medija.

Razgovor s njim napravili su novinari njemačkoga Bilda u kojem je jamajčanski sprinter i svjetski rekorder na 100 i 200 metara pojedinačno, te 4x100 m u štafeti otkrio očekivanja pred SP. Podsjetimo, ove je rekorde Bolt postavio u Pekingu na Olimpijskim igrama, te ih ujedno i potvrdio zlatnim medaljama.

Događaj koji će svakako pobuditi najviše zanimanja u Berlinu bit će utrka na 100 metara gdje će se Boltu suprotstaviti sunarodnjak Asafa Powell i Amerikanac Tyson Gay. Sama sprinterska elita.

Inače, Bolt i i trostruki svjetski prvak iz Osake 2007., Gay, trebali bi se u Berlinu sudariti na sva tri borilišta: 100 metara, 200 metara i štafeti 4x100 metara.

  • Moguće je da popravim u njoj svjetski rekord na “stotki”, no to će ovisiti i o uvjetima za vrijeme utrke - započeo je Bolt.

Brzi ste i u lošim uvjetima na stazi. Koje biste vrijeme mogli postići da su oni savršeni?

  • Nemam granica. Svakoga dana naporno treniram kako bih bio brži. Da su uvjeti u Pekingu bili idealni mislim da bih išao 9.54.

Što vam prolazi glavom prije starta?

  • Razmišljam o tome da sam najbrži čovjek na svijetu. Zbog čega bih dopustio da me itko svlada? Kada dobro odradim svoj posao nitko mi ne može ništa.

Može li vam išta poremetiti vašu smirenost?

  • Ne, nikada ne gubim vjeru u sebe. Na početku karijere mi je trener savjetovao da moram naučiti gubiti prije no što naučim pobjeđivati. I to je to. Je li važno imati jaku konkurenciju poput, primjerice, Tysona Gaya?

  • Ne, meni je samo važno da imam čistu glavu. Gay uopće nije važan. Svjetski rekord ovisi o vjetru, stazi i mojoj formi, a ne o tome tko starta u utrku.

Koliku važnost vam predstavlja osvajanje zlatne medalje?

  • Veliku. Želim biti legenda, a da bih to postao moram pobjeđivati ili istrčati stazu za 9.5 sekundi. Želim svima dokazati da Olimpijske igre nisu bile tek moj bljesak. Nisam još blizu kraja - zaključio je Bolt koji je u Pekingu “stotku” istrčao za 9.69 sekundi.

Na dvostruko dužoj dionici svladao je konkurente u vremenu 19.30, dok je vrijeme pobjednika štafete iznosilo 37.10 sekundi.