sport
658

Bob staza na Trebeviću ponovo u funkciji: Pogledajte prvu vožnju koju su izveli Slovaci

Piše: M. Nukić
Nakon 22 godine na sarajevskoj sankaškoj, skeleton i bob stazi na Trebeviću održan je prvi trening na sankama s točkovima. Trening je održao sankaški tim Slovačke, a od oktobra na tom mjestu će trenirati i ekipe Sankaškog saveza BiH.

"Ovo je bio početak njihovog treniranja. Planirali smo da sljedeća sezona bude zvanična i da organizujemo takmičenje Ljetni kup u sankanju za cijeli svijet. Osposobili smo stazu i to je prvi korak ka potpunom uređenju staze", rekao je Senad Omanović, direktor Sankaškog saveza BiH.

Ukoliko se staza ne bude mogla lediti onda će, ističe Omanović, biti korištena za ljetne treninge.

"Slovaci su rekli da će iduće godine dovesti sve svoje ekipe i provesti mjesec dana na bob stazi, a pozvali su i Čehe kojima su rekli da su se izuzetno prijatno iznenadili stazom, te da je u mnogo boljem stanju nego što se predstavljalo putem interneta", kazao je Omanović.

Trenutno naša sankaška ekipa čeka sanke na točkove jer ih do sada nisu imali. Omanović je istakao kako će na treninge pozvati i susjedne zemlje, Srbiju i Hrvatsku, te da će i njihovim sportistima rado posuditi opremu za vježbanje.

Juniori Sankaškog savez BiH počinju trenirati 12. oktobra, a seniori 27. oktobra ove godine.

Na uređenju bob staze i borbi za ovu disciplinu naporno su radili direktor Omanović, Avdo Bešić, Miralem Čirkinagić, naši reprezentativci Haris Bešlić, Irm Karišik, Anel Čirkinagić i Darijan Hunček, kao i ostali iz Sankaškog saveza. Podršku im je pružila Općina stari Grad, te nekoliko firmi koje su dale pomoć u materijalu.

Pogledajte kako je izgledao prva vožnja Slovaka na trebevićkoj bob stazi.