Blizu 400 osoba potpisalo peticiju za spas gimnastičkog sporta u KS i FBiH

Klix.ba
30.11.2018. u 15:50
152
5
Blizu 400 osoba potpisalo peticiju za spas gimnastičkog sporta u KS i FBiH
152
Blizu 400 osoba potpisalo peticiju za spas gimnastičkog sporta u KS i FBiH Ilustracija: Shutterstock
Klub ritmičko-sportske gimnastike "Sloboda" iz Tuzle pokrenuo je peticiju koju je potpisalo 420 ljudi u cilju da se zaustavi zloupotreba službenog položaja i pečata Gimnastičkog saveza BiH.
Peticiju su potpisali roditelji sportista ritmičke gimnastike iz klubova KRG "Aqabesque" Sarajevo, KRG "Bosna Gym" Sarajevo, GK "Dragan Đokanović" Sarajevo, GK "Hana" Semizovac, kao i KRG "Pirueta" Sarajevo, KRG "Sloboda" Tuzla, KRG "Visoko" Visoko, KRG "Takt" Sarajevo i KRG "Željezničar" Sarajevo.

"Ovom peticijom želimo upoznati javnost o nezakonitim radnjama i činjenicama koje dokazuju kako pojedinci kroz zloupotrebu službenog položaja i pečata saveza manipulišu s nadležnim ministarstvima, općinama, svojataju savez i vrše radnje kojim ostvaruju ličnu korist i korist za klubove u kojima su ti pojedinci članovi ili osnivači. Sve to rade na veliku štetu drugih klubova i njihovih članova i osnivača", naveli su u peticiji.

Također su priložili i tabelu u kojoj se jasno vide četiri osobe koje su na odlučujućim pozicijama u svim savezima te koje su pravo glasa omogućile samo svojim klubovima. Te osobe su: Ademir Raščić koji je ujedno i osnivač kluba "Olimp" i istovremeno predsjednik Kantonalnog gimnastičkog saveza, Član UO Federalnog gimnastičkog saveza i predsjednik Gimnastičkog saveza BiH.

Pored njega se navodi i ime Marija Glavinića koji je osnivač KRG "Stela" i istovremeno potpredsjednik Kantonalnog gimnastičkog saveza. Sa njim je na listi i njegova supruga Hidajeta Glavinić koja se navodi kao osnivačica KRSG "Olimpik", a istovremeno vrši funkciju predsjednice Federalnog gimnastičkog saveza i člana UO Gimnastičkog saveza BiH.

Fotografija: Sloboda Tuzla Fotografija: Sloboda Tuzla


Posljednja osoba na listi je Mersad Čuljević koji je osnovao GK "Bosna" te je istovremeno i potpredsjednik Federalnog gimnastičkog saveza.

U peticiji naglašavaju da su takmičari iz drugih klubova na raznim takmičenjima ostvarili više stotina različitih medalja bez podrške saveza te da je u ovom slučaju veoma jasna definicija sukoba interesa i zloupotrebe službenog položaja i pečata pojedinaca iz saveza.

"Potpisnici peticije ne žele uskratiti pravo na rad i sport bilo kome, već samo traže da se poštuje demokratija i da svaki klub ima pravo glasa te da se svoj djeci i takmičarima iz svih klubova ne oduzima mogućnost za uspješan razvoj u sportu", navedeno je na kraju peticije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: