sport
0

Blaž Slišković: O porazu i ne razmišljamo

NINA
Reprezentacija BiH danas je u Međugorju prvi put službeno izašla pred medije. Selektor Blaž Slišković prvi se obratio novinarima i iznio pojedinosti s prvih treninga, kao i svoja očekivanja u vezi utakmice sa Španijom.

“Sve ide po planu. Ima problema vezanih za ozljede, ali vjerujem da ćemo do utakmice to riješiti. Ni za jednog od četvorice ozlijeđenih igrača nije upitan nastup. Ostali su spremni, zdravi. Jučer smo ja i direktor reprezentacije održali sastanak sa skupinom starijih igrača, koji po običaju prakticiramo na početku priprema i došli smo do spoznaje da ovo što se događalo oko mene ni u čemu nije poremetilo njihov odnos prema meni i moj odnos prema reprezentaciji. Naprotiv, to nas je dodatno učvrstilo. Sve negativno što je pisalo u vezi s mojim slučajem je dodatno motiviralo ekipu, veći sam optimista nego pred okupljanje. Igrači su se ponijeli kao profesionalci i u jednom trenutku su čak rekli da ih zanima samo to da odrade utakmicu za BiH što kvalitetnije. To je jako pozitivno”, izjavio je Slišković.

Baka je nadalje istaknuo kako nikako nije svejedno hoće li najbolji bh. nogometaši prvu utakmicu kvalifikacija za SP u Njemačkoj 2006. završiti porazom ili izjednačenim rezultatom.

“Prvi treninzi su pokazali što nam znači utakmica. Nije svejedno hoćemo li startati pobjedom ili neriješenim rezultatom. Namjerno sam izostavio poraz jer niko u ovom trenutku ne pomišlja na takvo nešto, što može zvučati i malo preambiciozno. Mislim da ekipa u srijedu neće podbaciti, a ako i podbaci, negativan rezultat ne dolazi u obzir”, optimistično poručuje izbornik.

Dodao je kako ga Španci i njihovi problemi uopće ne zanimaju: “Sve o njima saznajem preko novina. Uglavnom kritiziraju španskog izbornika zbog Raula koji je u ekipi iako je izvan forme. Međutim, najmanje me interesuju njihovi problemi jer imam dovoljno i svojih, pa zašto bih se opterećivao tim. Utakmicu Španija - Venezuela, igranu prije 15-ak dana , gledao sam po ko zna koliko puta. Dobit ćemo snimku njihove utakmice sa Škotima i nadam se da ćemo do ponedjeljka, kada ćemo održati dva finalna treninga, imati vremena da uočimo još neke stvari. Imaju dosta dobrih strana, ali i stvari koje možemo iskoristiti. Nisu nepobjedivi, mislim da u potpunosti nisu spremni kao kolektiv, ni kao pojedinci. Moramo iskoristiti ovaj trenutak kada su naši igrači fizički spremni da mogu izdržati napor i značaj ovakve utakmice.”

Reprezentativci će u nedjelju u 18 sati odigrati prijateljsku utakmicu zatvorenog tipa s momčadi Međugorja, koja će zbog mraka možda biti i skraćena na po dva puta 35 minuta.

Reprezentacija BiH utakmicu protiv Španije igra u srijedu, 8. septembra 2004.