sport
0

Blanka Vlašić primila nagradu za najbolju atletičarku Evrope

FENA
Svjetska prvakinja u skoku u vis Blanka Vlašić (23) u petak navečer je na svečanosti u malteškoj Valletti primila nagradu za najbolju atletičarku Europe u ovoj godini.

Među prvima koji joj je čestitao bio je potpredsjednik Međunarodne atletske federacije (IAAF) 43-godišnji Sergej Bubka. Legenadrni ukrajinski skakač motkom, koji je još uvijek aktualni svjetski rekorder (6.14 m u Sestriereu 1994. godine), poželio je Blanki da i ona uskoro upiše svoje ime na listu svjetskih rekorderki.

Blanka je ove godine na 19 mitinga na otvorenom upisala čak 18 pobjeda, te jedno drugo mjesto (na prvom mitingu Zlatne lige u Oslu izgubila je od olimpijske prvakinje Jelene Slesarenko).

Ostvarila je najbolji rezultat sezone (207 cm u Stockholmu), koji je i treći rezultat svih vremena.

Osam je puta pokušala rušiti svjetski rekord Bugarke Stefke Kostadinove (209 cm), a čak 20 puta je uspjela preskočiti dva metra. Takva dominacija nije viđena posljednjih 15 godina, kada je svjetska rekorderka Stefka Kostadinova imala 23 skoka preko dva metra, a Njemica Heike Henkel 21.

Kruna ove uspješne sezone dogodila se 2. rujna na SP u Osaki kada je Blanka osvojila zlatnu medalju s preskočenih 205 cm.