Sjeverna Karolina
0

Bivši svjetski prvak u atletici pronađen mrtav

FENA
Antonio Pettigrew (Foto: AP)
Antonio Pettigrew (Foto: AP)
Bivši svjetski atletski prvak na 400 metara Antonio Pettigrew (42) pronađen je mrtav u svom automobilu. BBC prenosi da je policija Sjeverne Karoline pored njega pronašla pilule za spavanje.

Pettigrew je bio član američkog štafetnog tima 4x400m na olimpijskim igrama 2000. godine, ali medalja mu je naknadno oduzeta nakon što je priznao da je koristio doping.

Radio je kao trener na Univerzitetu North Carolina (UNC).

"Duboko smo ožalošćeni zbog saznanja o Antoniovoj smrti. Želimo izraziti saučešće njegovoj porodici, prvenstveno njegovoj ženi i sinu'' kazao je atletski direktor UNC-a Dick Baddour.

"Bio sam posebno impresioniran odnosima koje je uspostavio sa svojim studentima-atletičarima i ponosom kojim je prezentirao Univerzitet North Carolina", dodao je.

Okolnosti pod kojima je Pettigrew preminuo objasnio je Gary Blankenship iz Šerifovog ureda.

"Još se ne zna šta se tačno dogodilo, ali njegovo tijelo je pronađeno u utorak na zadnjem sjedištu automobila. Pronađene su pilule za spavanje pored njega. Ne znamo da li ih je uzeo namjerno ili slučajno", izjavio je Blakenship za BBC Sport.

On je dodao da se čeka na toksikološke rezultate, za što je potrebno nekoliko sedmica'.

Pettigrew je pobijedio u utrci na 400m na Svjetskom prvenstvu u Tokiju 1991. godine. Osvojio je i zlatne medalje u štafeti 4x400m na svjetskim prvenstvima 1997. i 1999.

Međutim, dobrovoljno je predao te medalje 2008. nakon priznanja da je uzimao nedozvoljena sredstva između 1997. i 2003. godine.

Medalje su oduzete i Michaelu Johnsonu i braći Alvinu i Calvinu Harrisonu, koji su uz Pettigrewa sačinjavali američku štafetu.