sport
0

Bivši svjetski bokserski prvak Tommy Morrison preminuo u 45. godini

Totalsport
Tommy Morrison
Tommy Morrison
U noći s nedjelje na ponedjeljak preminuo je bivši svjetski bokserksi prvak u teškoj kategoriji prema WBO verziji Tommy Morrison (44), prenosi BBC.

Morrison, koji je u 52 profesionalne borbe poražen svega tri puta, 1993. je godine osvojio pojas svjetskog prvaka porazivši pritom velikom Georgea Foremana. Jedina tri poraza nanijeli su mu Ray Mercer, Michael Bentt i Lennox Lewis.

Karijeru mu je obilježio skandal vezan za pozitivan HIV test 1996. godine, neposredno prije borbe protiv Arthura Weathersa. Morrison je sa svega 27 godina objavio da se povlači iz boksa zbog pozitivnog HIV testa, no potom se 2006. godine "čudesno" vratio.

Naime, američki je bokser u naredne dvije godine čak četiri puta bio negativan na HIV test, no i dalje cijela situacija kako se to dogodilo ostaje prilično nejasna. Doktori koji se bave ovim smrtonosnim virusom do dana današnjeg još nisu ustvrdili da se neko izliječio od HIV-a. Vrlo je vjerovatno da krv pomoću koje je Morrison testiran nije bila njegova.

Rođen u Gravetteu u Arkansasu Morrison je, pod još nerazjašnjenim okolnostima, preminuo u bolnici u Omahi (Nebraska). Prema pisanju medija, bivši je bokser zbog nepoznate bolesti bio vezan za krevet već posljednju godinu dana.

Spomenimo i da će Morrison ostati poznat po svojoj ulozi u filmu Sylvestera Stallonea "Rocky 5", u kojem je glumio boksera Tommyja "The Machine" Gunna, kojeg je Stallone (Rocky), kao penzionisanii bokser, trenirao.