Biciklizam raste
203

Bike Fest uprkos kiši okupio najmađe građane Sarajeva

Klix.ba
I pored loših vremenskih prilika u gradskom sarajevskom parku Jezero danas je uspješno održan drugi po redu Bike Fest na kojem su mališani uzrasta od 8 do 14 godina učestvovali u biciklističkoj utrci u parku, te u takmičenju na poligonu.

Manifestaciju su uz podršku Općine Centar organizovali Centar za sport i rekreaciju i Klub brdskog biciklizma "Puls".

Utrka je organizovana u dvije kategorije i za najbolje su obezbijeđene simbolične nagrade koje je u ime općinskog načelnika Nedžada Ajnadžića uručila Jasmina Fazlić, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku zaštitu, socijalna pitanja i društvene djelatnosti.

"Vrijeme održavanja Bike Festa je svojevrsno završavanje biciklističke sezone za ovu kalendarsku godinu i cilj projekta je promocija zdravog načina života i sporta općenito, a naročito biciklizma. Općina Centar je u posljednjih godina unaprijedila komunalnu infrastrukturu za nesmetano bavljenje biciklizmom i smatramo da ovakvim projektima, osim socijalnog efekta, ostvarujemo druženje kroz takmičenja u biciklističkim disciplinama, upoznavanje o pravilima i sigurnosnim aspektima s obzirom na saobraćajno–sigurnosne mjere, kao i omasovljenje biciklizma, te motiviranje građana da se što više bave sportom i rekreacijom kao zdravim načinom života", objasnila je Fazlić.

Nakon što su završene prijave učesnika u pratnji roditelja prvo je na parkingu između stadiona Koševo i parka Jezero održano takmičenje spretnosti na poligonu gdje je najbolji bio Hamza Said Šahinović.

Nakon toga je organizovana utrka za djecu od 8 do 11 godina gdje je prvo mjesto osvojio Emel Ljubuškić, drugo Emrah Ljubuškić, a treće Armin Ibišević. U starijoj kategoriji djece od 12 do 14 godina najbolji je bio Hamza Said Šahinović, drugo mjesto je osvojio Rijad Pleho, a treće Anes Ljubušić.

-Danas smo imali oko 40 učesnika utrke i vještine na poligonu i izuzetno smo zadovoljni održanom manifestacijom. Kiša nam je malo pokvarila naše planove, ali smo uspjeli realizovati planirano. Izuzetno smo zadovoljni zbog činjenice da su održane utrke u parku Betanija protekle bez ikakvih problema, bez padova i ozljeda. Djeca su danas imala priliku da dožive i vide kako izgleda prava biciklistička utrka. Naredne godine planiramo ovo takmičenje podići na veći nivo. U planu je i cilj nam je da pravimo prave biciklističke utrke za djecu kao u zemljama regije, kako bismo još više afirmisali ovaj sport u Sarajevu, kazao je Amar Njemčević iz Kluba brdskog biciklizma "Puls".

Današnju manifestaciju je također podržala i Lejla Tanović, najbolja biciklistkinja naše države, dok su pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Bjelave“, Službe hitne pomoći Sarajevo, te pripadnici Druge policijske uprave-Policijske stanice Centar omogućili da današnja manifestacija prođe u najboljem redu.