Je li Ensar Hajder mogao bolje?
234

BiH već godinama nije uložila nijednu marku u mlade plivače

Piše: N. Jamaković
Ensar Hajder
Ensar Hajder
Naš plivač Ensar Hajder imao je danas svoj prvi nastup na Olimpijadi u Londonu u disciplini 200 m mješovito. Sa 36. pozicijom i vremenom od 2:05.70, koje je ostvario, Ensar nije uspio oboriti državni rekord, što mu je prvenstveno i bio cilj na ovim Igrama. Nažalost, bilo je to i najlošije vrijeme u kvalifikacijama u konkurenciji 36 takmičara.

Generalni sekretar Plivačkog saveza BiH Vlado Kepčija u razgovoru za portal Klix.ba ističe da je Hajder imao za sekund i po lošije vrijeme od svog najboljeg rezultata 2:04.21, koji je ostvario prije četiri mjeseca.

"Očekivao sam da će nadmašiti svoj najbolji rezultat, ali se to nažalost nije desilo. Za Ensara mogu reći da je to ozbiljan momak i pretpostavljam da on ozbiljno radi. Međutim, on je već dvije godine u Njemačkoj gdje studira medicinu, tako da mi u Savezu nemamo nadzor nad njegovim treninzima. Žao mi je što nije ostvario bolji rezultat, ali, kažem vam, onoliko koliko ga poznajem, od njega mogu očekivati da ozbiljno radi i da ima još bolje rezultate“, rekao je Kepčija.

Problem je, međutim, kako ističe naš sagovornik, u tome što država, kao ni bilo koja njena institucija, već godinama nije uložila nijednu marku u Plivački savez, odnosno u plivanje kao sport. "U našoj zemlji ima oko 3.600 sportskih plivača, od čega je najveći broj u mlađim kategorijama. Imamo mi čitavu plejadu talentovanih i vrijednih plivača, ali bez ozbiljnijeg ulaganja ne možemo očekivati bolje rezultate, koji bi bili iznad amaterskog nivoa. Ukoliko se nešto ne promijeni, sva ta djeca ostat će u amaterskim okvirima. No, s određenim ulaganjima, mi u našim mlađim naraštajima imamo barem dvadesetero djece od kojih se može očekivati da ostvare znatno bolje rezultate od sadašnjih reprezentativaca BiH“, kaže naš sagovornik, dodajući da se u Savezu pripremaju kao da će u skorijoj budućnosti novac ipak dobiti.

"Novac bi značio puno više takmičenja za naše plivače, potrebne licence, bolju organizaciju takmičenja, edukaciju trenerskog osoblja... Tada bismo mogli podići i naše norme. Radimo na pripremi programa razvoja plivačkog sporta, kao da ćemo sutra dobiti novac“, ističe Kepčija.

Ipak, kaže naš sagovornik, barem u nečemu možemo biti zadovoljni, a to je infrastruktura. "U tom smislu ne možemo biti nezadovoljni, imamo dva olimpijska bazena, u Sarajevu i Banjoj Luci, kao i otvorene i zatvorene 25-metarske i 50-metarske bazene u drugim gradovima. Ipak, bilo bi dobro da imamo više zatvorenih 50-metarskih bazena, ali sve u svemu, tu nezadovoljstvu nema mjesta“, zaključio je Kepčija.