Gari Kasparov
0

"BiH je podržala korumpirane šahiste"

FENA
Gari Kasparov
Gari Kasparov
Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih balkanskih država koja je službeno podržala Kirsana Iljumžinova za FIDE i Alija Nihada Yazicija za ECU, odnosno ljude za koje smatram da su korumpirani i da su unazadili šah posljednjih godina, kazao je danas na konferenciji za novinare u Širkom Brijegu Gari Kasparov, jedan od najboljih šahista svih vremena.

"Imajući u vidu činjenicu da Šahovska unija Bosne i Hercegovine ima financijskih problema, osobnim angažmanom htio sam pomoći, a da su moje namjere iskrene dokazuje simultanka u Širokom Brijegu koju igram čisto iz humanitarnih razloga", kazao je Kasparov.

"Široki Brijeg me podsjeća i vraća u vrijeme prije 30-ak godina kada sam kao 16-godišnjak pobijedio na turniru u Bosni i Hercegovini u Banjoj Luci, a to mi je jedna o najdražih pobjeda i podsjetnik na jedan od najljepših perioda mog života", dodao je šahovski velemajstor.

Na samom početku konferencije nazočne i Garija Kasparova srdačno i uz riječi dobrodošlice pozdravio je predsjednik Šahovskog saveza Herceg Bosne Željko Bogut.

"Želim da sva djeca ovdje prisutna izvuku najvažniju pouku našega susreta i da shvate da Gari ovdje dolazi kao naš prijatelj, upravo radi mladih koji vole igrati šah", rekao je Bogut.

Simultanku Garija Kasparova, koja je uslijedila nakon konferencije za novinare, otvorila je pokroviteljica simultanke predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto, koja je istaknula kako šah nije samo igra, nego je obrazovanje i životno opredjeljenje.

"Čast mi je što sam s vama i što smo pokazali javnosti da je sport ono što nas je okupilo", kazala je Krišto.

Nazočnima se prigodnim riječima dobrodošlice obratio i načelnik općine Široki Brijeg Miro Kraljević.

Inače, po dolasku u Široki Brijeg Garija Kasparova ispred prostorija Šahovskog kluba Široki Brijeg dočekao je općinski načelnik Miro Kraljević, predsjednik Šahovskog saveza Herceg Bosne i tajnik ŠK Široki Brijeg Željko Bogut, predsjednik ŠK Blago Vukoja, članovi ŠK Široki Brijeg te brojni novinari i ljubitelji šaha.

Načelnik Kraljević je Kasparovu uručio monografiju Širokog Brijega izrazivši zadovoljstvo "da je Široki Brijeg ugostio jedno veliko svjetsko ime", te dodao da je ovaj događaj promocija Širokog Brijega za koji će se danas čuti diljem svijeta.

Gari Kasparov u pratnji supruge s domaćinima je posjetio crkvu na Širokom Brijegu i Franjevački galeriju.