sport
110

BiH će predstaviti sedam takmičara i dvojicu sudija na FIS Snowboard Europa kupu

Klix.ba
Sutra u Štinjem Dolu na Bjelašnici počinju utrke FIS Snowboard Europa kupa. Pored sedam reprezentativaca, našu zemlju predstavljat će i FIS snowboard sudije, Goran Hadžić i Haris Kozarić, koji će sa dvojicom kolega iz Slovenije po drugi put suditi ovo takmičenje.

Međunarodna skijaška federacija (FIS) je 1994. godine uvrstila snowboard kao disciplinu koja je debitovala na Olimpijskim igrama u Naganu 1998. godine, a FIS svake godine organizuje Snowboard kliniku koja je jedan vid licenciranja sudija.

Goran Hadžić, diplomirani ekonomista iz Sarajeva, svoj prvi snowboard kupio je 1997. godine, a zvanje FIS sudije u ovoj disciplini stekao je prije tri godine. Kao sudija, Goran sa svojim kolegama najmanje jednom godišnje prisustvuje FIS međunarodnoj klinici kako bi osigurao licencu za suđenje na međunarodnim takmičenjima. Klinike se održavaju u formi seminari na kojima se prate izmjene u pravilima, krtierijima suđenja kao i novosti u samom napretku sporta.

"Većina snowboard sudija ima veliko iskustvo, kao ljubitelj i uživalac u ovom sportu, ili kao takmičar ili trener. Za sticanje zvanja sudije potrebno je biti veliki poznavalac sporta, pravila, trikova i terminologije. Svaka disciplina ima kriterije po kojima se takmičenje sudi. Na sedmom FIS Snowboard Europa kupu na Bjelašnici takmičari će nastupiti u dvije discipline: Slope Style i Big Air, a kriteriji su: težina trika, način i visina izvođenja trika, novi trikovi, zahtjevni trikovi, trikovi koje niko ili rijetko ko izvodi i doskok. Za Slope Style se još obraća pažnja i na upotrebu staze, odnosno trikovi na zahtjevnijim elementima i većim skokovima", rekao je Goran Hadžić.

Pripreme za suđenje su počele dva dana prije takmičenja jer sudije koriste trening da se upoznaju s vozačima, njihovim nivoom znanja i vještina i samim očekivanjem od takmičenja.

"Dan prije takmičenja održava se sastanak kapetana timova, gdje se tehnički delegat ispred FIS-a, zajedno sa šefom takmičenja, obraća trenerima i predstavlja format takmičenja i sudije. Na dan takmičenja sudije dolaze prve, prate cijelo takmičenje i nakon završetka ostaju do proglašenja pobjednika, kako bi u slučaju eventualnih prigovora mogli pokazati svoje zabilješke na osnovu kojih su dodjeljivali ocjene", pojašnjava Hadžić.

Specifično je i da će sudijski parovi iz Bosne i Hercegovine i Slovenije suditi i svojim sunarodnjacima no sudije poručuju da su kao i u svakom sportu, pa tako i u snowboardu, sudije profesionalci čiji je posao da objektivno daju ocjene takmičarima bez obzira na spol, rasnu, nacionalnu i etničku pripadnost. "Ta objektivnost, pravičnost i stručnost pravi razlike između boljih i lošijih sudija", zaključio je Hadžić.

FIS Snowboard Europa kup održava se 17. i 18. februara. od 10 do 16 sati u Štinjem Dolu na Bjelašnici, a učešće preko 40 takmičara iz 13 zemalja garantuje vrhunski nivo evropskog snowboarda, dobru zabavu i druženje na snijegu.