Težak zadatak
188

Biciklom na visinu Mount Everesta: Jasmin Grebić završio još jedan ekstremni izazov

F. Z.
Jasmin Grebić (Foto: Klix.ba)
Jasmin Grebić
Bosanskohercegovački biciklista i čovjek koji je prije pet godina vozio bicikl od Sarajeva do Barcelone - Jasmin Grebić ovog vikenda kompletirao je još jedan težak, spartanski biciklistički izazov - Everesting.

Naime, Everesting je događaj na kojem svi mogu učestvovati. Cilj je savladati nadmorsku visinu najvišeg vrha svijeta - Mount Everesta (8.848 metara nadmorske visine). Ne smiju se praviti pauze duže od sat vremena, zadatak se mora izvršiti na jednom brdu, bicikl se vozi i prilikom uspona, ali i prilikom silaska. Spavanje nije dozvoljeno, kao ni guranje bicikla pored sebe.

Jasmin Grebić
Jasmin Grebić

Prvi Everesting izveo je George Mallory, unuk Georgea Malloryja koji je nestao na Mount Everestu 1924. godine. Njegovo tijelo pronašao je čuveni alpinist Conrad Anker 1999. godine, a do danas se ne zna da li su se Mallory i Andrew Irvine uspjeli popeti na vrh svijeta još prije 100 godina. Njegov unuk Everesting je završio još 1994. godine. Interes za ovu disciplinu posebno je porastao u vrijeme pandemije koronavirusa pa je sve više sjajnih rezultata ove godine.

U ovom izazovu učestvovao je i veliki šampion Alberto Contador, a on drži i drugo vrijeme na svijetu sa sedam sati i 27 minuta vožnje. Rekorder je Irac Ronan McLaughlin s vremenom 7:04.41. Craig Cannon je savladao najveći uspon. Trebalo mu je 48 sati za 29.146 metara. Oba vremena postavljena su u junu 2020. godine.

Jasmin Grebić je tek drugi iz Bosne i Hercegovine kojem je to pošlo za rukom. Prije njega, prema podacima na zvaničnoj stranici Everstinga, ovaj podvig napravio je i Srđan Brković. Grebić je ovaj podvig vrijedan svake hvale napravio proteklog vikenda. Izazov je počeo u ranim jutarnjim satima u subotu (4:26), a završen je u nedjelju u 16:00 sati. U međuvremenu njegov rezultat je priznat od Everestinga i zvanično je drugi Bosanac i Hercegovac koji je uspio završiti ovaj izazov.

"Za Everesting sam čuo prije godinu. To je bila neka nova ludost u svijetu biciklizma. Penjati se na visinu Everesta je nešto izuzetno izazovno. Sama činjenica da je tu, da postoji, da je tako lako dostupno i da ti možeš odabrati bilo koje brdo čovjeka natjera da proba. Pošto imam 10 godina iskustva u biciklizmu, rekao sam sebi: 'Mogao bih to uraditi i upisati se u Everesting Hall of Fame. Samo jedan čovjek iz BiH je uspio. Jedan naš državljanin je uspio napraviti to također, ali je imao neku tehničku grešku na Garminu i rezultat mu nažalost nije priznat", kaže Grebić i dodaje:

"To postoji već šest godina. Nedavno je Alberto Contador uradio Everesting i oborio je rekord. Ja sam posljednja 2-3 mjeseca razmišljao koje je brdo idealno. Je li dobra cesta, ima li česmi usput. Ako čovjek izabere blaži nagib, više je kilometara. S većim nagibom je manje kilometara, ali i teži zadatak. U posljednjem mjesecu sam odlučio to uraditi. Bio je jedan pokušaj, želio sam preći pola, to sam napravio relativno lako, pokušao sam do kraja, ali sam morao odustati. Sada sam odlučio pokušati ponovo. Moraš se pripremiti za to. Kao da ideš u misiju. To je prava misija".

Jasmin Grebić
Jasmin Grebić

Počeo je uspon u subotu prvog augusta u ranim jutarnjim satima.

"Start je bio u 4:26 u subotu prvog augusta. Iz Kreševa sam krenuo, a brdo je dugačko pet kilometara. Penje se iz Kreševa na Blinje. Pravilo je da mora biti isto brdo i mora se penjati s iste strane dok se ne savlada nadmorska visina od 8.848 metara. Izabrao sam jer je raznoliko. Svaki put te obraduje pogled kada dođeš do vidikovca. Mijenja se i konfiguracija terena. Nije dosadno kada ima dosta okuka i serpentina. Problem je kada je pravac. Vozio sam čitav dan u subotu i čitavu noć. Do nedjelje u 16:00. To sam brdo popeo 26 i po puta. Potrebno se i popeti i spustiti. Bitno je napomenuti da je do 6.000 metara nadmorske visine pitanje da li to možeš fizički ili ne. Posljednjih 2.800 mnv je stvar psihičke pripreme", ističe Grebić i dodaje:

Jasmin Grebić
Jasmin Grebić

"Počinju problemi s koljenima, noge odrvene, to ne osjetiš. Problem je sa sjedalnim kostima. Problem je u ramenima, vratu... Teško je i nizbrdo, moraš mnogo kočiti, jer to nije bicikl s hidrauličnim kočnicama koji ima veliku zaustavnu moć, a sigurno da nije pomoglo ni što imam 97 kilograma. Tokom noći sam se napajao kofeinskim i energetskim pićima. Pauza se ne smije praviti duže od dva sata. Spavanje nije dozvoljeno. Pauze sam pravio najviše po sat radi unosa obroka. Sve to treba kalkulirati, napraviti plan kad ćeš jesti. Poslije pauze se ohladiš i onda ti se više ne vozi. Moraš biti mentalno fokusiran 100 posto i čim se javi sumnja moraš je otkloniti i ne smiješ misliti o tome. Maksimalna temperatura je bila 42 stepena, a minimalna 12 po noći.

Jasmin Grebić
Jasmin Grebić

Noć je opasna jer je to lovište, ima dosta životinja. Imao sam pratnju kolege bicikliste Muje Pođića. Vidljivost nije bila problem, imali smo adekvatne lampe. Noć je sreća kratka u ljetnim mjesecima. Noć brzo i prođe. Problem je ujutro savladati krizu kada počnu da sustižu umor i san. Onda oko podne počinju velike vrućine, opasnost od sunčanice, malo bude muka, ne smije se puno vode unositi. Počinje sve da smeta, od položaja tijela, sica, sve te moli da prestaneš. U glavi moraš prelomiti. U tim kriznim situacijama dragi Bog ti da snage da to izdržiš do kraja."

Nakon uspješno odrađenog izazova slijedi novi izazov, a to je oporavak od velikih napora.

"Odmah poslije sam otišao na regeneraciju u Master Fizical, udisao čisti kiseonik 40 minuta. Ulazi u sve ćelije i regeneriše ih. Svi koji su stariji moraju, ako ovo rade, imati pomoć stručnih osoba. Nemoguće je bez toga uraditi ovaj izazov. Suplementi igraju važnu ulogu, tu su prvenstveno izotonični napici, gelovi, energetske čokoladice i tu mi je mnogo pomogao Elite Nutrition. Pri savladavanju Everestigna bolje je koristiti tečnu hranu. Tehnički aspekti su veoma bitni i tu sam također imao pomoć M Bike Shopa i Elite Nutritiona. Morate paziti da ne nestane baterije na Garmin uređaju. Mjerač snage je bitan i on mjeri svaki okretaj pedale. Otkucaji srca se prate. Broj okretaja pedala u minuti i tu se sve vidi i lako se može zaključiti da li je izazov lažiran ili nije", kaže Grebić.

Ističe kako mu se nakon završenog Everestinga javilo mnogo biciklista, upravo je i to bio jedan od ciljeva koje je stavio pred sebe, a to je promocija ovog sporta, kao i pomjeranje vlastitih granica pojedinca.