sport
20

Biciklistička utrka "Visoko Grand Prix" u nedjelju 22. jula

Klix.ba
Visoko Grand Prix je cestovna biciklistička utrka, koja će se voziti na području općine Visoko, u nedjelju 22. jula, s početkom u 11:00 sati, ispred KC "Altindag - Visoko".

"Organizatori utrke su Općina Visoko - Turistički info centar, Giro di Sarajevo i Biciklistički savez BiH. Pravo učešća na ovoj utrci imaju licencirani natjecatelji za 2018. godinu. Utrka je međunarodnog karaktera, a za domaće takmičare se boduje za Premijer ligu BiH 2018. Krug po kojem će takmičari voziti dug je 3,5 km i u zavisnosti od kategorije, takmičari će voziti između 30,85 i 92, 55 km", izjavila je Suada Koljenović, šefica Službe za finansije, privredu i društvene djelatnosti Općine Visoko.

Start i cilj utrke je u ulici Prijeko, ispred KC "Altindag-Visoko", a trasa je sljedeća:

Čaršijska – Alije Izetbegovića - ulica Branilaca – Aleja Šehida Resula – naselje Luke (kvart zgrada B,C i D) - Aleja Šehida Resula - ulica Branilaca - Alije Izetbegovića – ulica Čaršijska – ulica Prijeko

Utrka prolazi kroz ukupno 36 raskrsnica, manjih i većih, što ovu trasu čini izuzetno komplikovanom za obezbjeđenje sa stanovišta regulisanja saobraćaja motornih vozila, koja nisu pratnji, tj. dio utrke. Prikaz staze se nalazi na ovom linku: https://www.bikemap.net/en/r/4533363/ Takmičari koji osvoje prva tri mjesta u svim kategorijama dobit će medalje i diplome, a novčane nagrade su sljedeće:

 <b>SENIORI </b>                                         <b>JUNIORI</b>
  1. mjesto 300 KM 1. mjesto 150 KM
  1. mjesto 200 KM 2. mjesto 100 KM
  2. mjesto 100 KM 3. mjesto 50 KM

Glavni cilj je popularizacija biciklizma, kao sporta, ali i kao alternativnog prevoznog sredstva.

Konfiguracija terena u Visokom zasigurno daje mogućnost biciku da postane dominantno prevozno sredstvo, što bi doprinijelo poboljšanju zdravstvenog, ali i saobraćajnog kvaliteta života.