sport
0

Biciklistička trka u Zenici okupila najbolje takmičare BiH i regije

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici danas je sa početkom od 11 sati počela brdska trka koja se tradicionalno održava u Zenici proteklih šest godina, a na kojoj svake godine učešće uzmu respektabilni biciklisti iz Bosne i Hercegovine i regije.

Predsjednik Biciklističkog kluba "Zenica" Anto Jozić je u izjavi za naš portal kazao kako će u Zencii biti održan veliki biciklistički program.

"Prva brdska trka je krenula u 11 sati, a mlađi kadeti će sa pola puta krenuti svoju vožnju prema Smetovima, imat ćemo i drumsku trku od 2 kilometra, te kružnu dužine oko 60 kilometara. Imat ćemo jako bogat program i prezadovoljan sam odzivom takmičara koji rado dolaze u Zenicu. Kako je to bio slučaj proteklih godina, tako je i danas gdje ćemo imati takmičare iz regije.

Nacionalni komesar na današnjoj trci Mirnas Mujezinović je kazao da će danas u Zenici nastupati i junior Antonio Barač koji je vozio u UCI kampu u Švicarskoj, a na Svjetskom prvenstvu kao predstavnik Bosne i Hercegovine osvojio je 43. mjesto u hronometru.

"Profesionalno se biciklizmom bavim već dvije godine. Posljednju godinu sam završio u UCI kampu gdje sam vozio Svjetsko prvenstvo gdje je za ove prostore neka ekskluzivna informacija. Na hronometru sam završio na 40 poziciji, nisam vozio toliko tih hrono trka. Samo sam sjeo i odvezao tu trku, dok su dečki koji su se pripremali u aero tunelima bili i do 70 sati, tako da je ovo jedan veliki početak. Prije dva dana sam došao kući, tako da sam ovdje došao malo umoran, ali još ništa ne bih rekao o očekivanjima", kazao je 18-godišnji Antonio Barač.

Učešće na Međunarodnoj kružnoj trci učešće će uzeti takmičari iz Slovenije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske i Bosne i Hercegovine. Među istaknutim imenima za drumsku trku je i Dušan Rajović balkanski prvak u drumskoj vožnji. Najuspješnijim biciklistima danas će na kraju dana biti uručene i novčane nagrade.