31. maja
0

Biciklijada na ulicama Mostara

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
I ove godine Sportsko-ekološki klub "Zelena glava" organizirat će biciklijadu ulicama Mostara koja već prelazi u tradiciju ovog grada. Biciklijada ulicama Mostara održava se već šesti put i bilježi sve veće zanimanje građana.

Iz kluba pozivaju sve stanovnike Mostara i šire da im se pridruže, te da bar na jedan dan svoje automobile zamijene biciklima ili sredstvima javnog prijevoza, kako bi na simboličan način pomogli zaštiti okoliša.

Od prošle godine učinjen je i napredak po pitanju biciklističkih staza u Mostaru. Naime, u toku je izrada plana za biciklističku stazu koja bi trebala povezivati prigradska naselja Blagaj i Bunu sa Mostarom.

Nakon izrade plana morat će se čekati i na ljude koji su na odgovornim funkcijama, odnosno na Gradsko vijeće i gradonačelnika, kako bi se dobila potrebna saglasnost za izradu biciklističke staze.

Klub "Zelena glava" radi i na projektu biciklističkih magistrala kojih u cijeloj Evropi nema jedino u BiH. Ostaje nada da će i nadležna ministarstva prepoznati ovaj projekat koji bi uveliko pomogao najprije turizmu, ali i razvijanju BiH na ostalim poljima. Stoga iz ove udruge pozivaju sve zainteresirane da dođu na biciklijadu pod nazivom “Pazi, bicikl!” 31. maja 2009. sa početkom u 18 sati. Učešće na biciklijadi je besplatno. Ukoliko svoju saglasnost daju Gradska uprava i MUP HNK, za očekivati je da se nakon biciklijade održi i utrka.