Učesnik lige šampiona
388

Bh. strongman Damir Stroil: Velika je čast biti među najjačim ljudima svijeta

Klix.ba
Bh. strongman Damir Stroil
Bh. strongman Damir Stroil
Damir Stroil je bosanskohercegovački predstavnik u Strongman ligi šampiona, a kao i svi sportisti na svijetu i on se suočava s problemima koje je uzrokovala pandemija koronavirusa.

Stroil na početku razgovora objašnjava šta je u suštini Strongman i ističe da je najvažnija sinergija između mentalne i fizičke snage.

"Strongman sport je jedan od najtežih sportova na svijetu. Kroz par disciplina, a obično ih na samom takmičenju bude pet do šest, takmičar mora pokazati spremnost različitih aspekata mentalne i fizičke snage kao i samu brzinu i izdržljivost. Upravo je sinergija između mentalne i fizičke snage po meni najvažnija, što kroz same pripreme, a naravno i na samom takmičenju", kaže Damir Stroil.

Bh. strongman Damir Stroil
Bh. strongman Damir Stroil

Kaže kako je sve počelo kada je oborio rekord star 30 godina u powerliftingu.

"Sve je počelo 2014. godine kada sam oborio rekord star 30 godina u powerliftingu (vježbama snage: čučanj, mrtvo dizanje, benč press) i dva puta bio državni prvak u apsolutnoj kategoriji. Tada me je prepoznao Adin Arnaut i pružio mi priliku u Strongmanu. Naravno Adin je tada još uvijek bio aktivni takmičar, ali sam ja uz njega učio i spoznavao šta je ustvari sam Strongman sport", kaže Stroil i dodaje:

"Što se tiče same prehrane ona je jedan od ključnih faktora u Strongmanu. Koliko mi finansije dozvoljavaju trudim se da to bude što kvalitetnija ishrana, a pod tim mislim što više kvalitetnih nutrijenata (proteina, ugljikohidrata, masti) iz same hrane kroz nekih 5-6 obroka dnevno. Naravno pošto je nemoguće sve kroz hranu unijeti u organizam tu su i suplementi koji nadopunjavaju moje dnevne potrebe."

Ističe kako je Strongma liga šampiona najjača liga ovog sporta na svijetu.

"Strongman liga šampiona je najjača strongman liga na svijetu. Planetarno popularno takmičenje gdje kroz jednu godinu imate do nekih 12 etapa kroz koje skupljate bodove i na kraju bude veliko finale. Sama finala uvijek budu na nekim top destinacijama kao recimo Dubai, Meksiko, Malezija... Velika je gledanost u svijetu Strongman lige šampiona. Podatak Eurosporta je da preko dvije milijarde gledalaca prati SCL. Ako tome dodamo da pored Eurosporta, Extremechannela još 92 svjetske TV kuće prate SCL to dovoljno govori o popularnosti sporta", rekao je Stroil.

Bh. strongman Damir Stroil
Bh. strongman Damir Stroil

Prvi put u najjačoj strongman ligi na svijetu nastupio je 2016. godine u bugarskom Plovdivu.

"Moje prvo takmičenje u sklopu Strongman lige šampiona bilo je 2016. godine u Bugarskoj (Plovdiv), a prije toga sam nastupao na strongman Eurokupu 2014/2015. gdje sam na svom prvom zvaničnom strongman takmičenju osvojio treće mjesto. Velika je čast biti među najjačim ljudima na svijetu i vjerujete s obzirom na to kakve uslove imam, odnosno nemam, samo da stanem pored svjetskih atleta je velika stvar. Naravno uvijek se trudim da što bolje predstavim svoju zemlju Bosnu i Hercegovinu, ali to u najvećem dijelu zavisi od samih finansija, na kraju krajeva kao i u svakom sportu. Najjači ljudi u zemlji predstavljaju svoje države u Strongman ligi šampiona. Dugo godina Adin Arnaut je predstavljao BiH, a sada je na meni da što bolje predstavim svoju zemlju. Pred samo takmičenje velika je doza adrenalina i neke pozitivne treme u meni. Uvijek pokušavam da se skoncetrišem na to da je to samo još jedan trening na kojem moram dati sve od sebe", rekao je Stroil.

Bh. strongman Damir Stroil
Bh. strongman Damir Stroil

"Što se tiče podrške moralne i finansijske, ima je jedino od Adina Arnauta i odnedavno od par privatnih kompanija koje će mi u budućnosti mnogo značiti kako bih se što bolje pripremio za buduća takmičenja. Ono što bi po meni svaki trener trebao da ima pored znanja i iskustva a to je da bude vrsni motivator što Adin itekako posjeduje. Da nije njega vjerovatno bih davno odustao. U BiH se ne cijeni ništa pravo svjetsko pa tako ni strongman. Kod nas prolazi samo laž i lažno svjetsko. Kad kažem lažno svjetsko pri tome mislim na pojavu kojekakvih šampiona u različitim sportovima. Svaki trud treba cijeniti, poštovati, genezu svakog sporta ali prosto je nemoguće preko noći postati šampion. Mali broj sportista dostigne vrhunac svog sporta. Sistem vrijednosti je izopačen i sve je po principu bolje biti prvi na tamo nekom nižerazrednom takmičenju nego završiti 7. na nekom od pravih svjetskih takmičenja", istaknuo je Stroil i dodao:

"Još jedan od problema je taj što mnogi preuveličavaju i kao takve prezentuju svoje rezultate, umjesto da fer u sportskom duhu grade i istinski postanu to čemu teže. Bez truda i zalaganja, a ponajvise odricanja teško da se išta može postići u životu pa tako i u Strongman-u. Nažalost radi trenutne situacije u svijetu uzrokovane koronavirusom mnoga takmičenja su otkazana, kao i nedavno Eurokup koji se trebao održati 18. 7. 2020. godine. Nastavljam sa pripremama za Strongman Champions League, vjerujem da će na jesen/zimu situacija ipak biti malo bolja i da ću moći sa ponosom da zavijorim zastavu jedne i jedine BiH, naravno uz što bolji rezultat", rekao je Stroil.