sport
28

Bh. stonoteniserka Emina Hadžiahmetović osvojila srebro u Zagrebu

Klix.ba
Na turniru u Zagrebu najbolja bh. stonoteniserka Emina Hadžiahmetović osvojila je srebrenu medalju. Na turniru su nastupile najbolje igračice iz regiona, a pored Emine boje Spina 2012 branile su i Ivona Baškarad, Elda Šehić i Nives Čengić.

"Emina je u odličnoj formi. Sigurno je da će joj učešće na ovim jakim turnirima puno pomoći u karijeri. Već početkom decembra putujemo u Finsku, gdje će od 4. do 8. 12. biti održan jedan od najjačih evropskih turnira", kaže Amela Hadžiahmetović-Mujezinović, trener i osnivač Spina 2012.

Emina se odličnim rezultatima našla na spisku 11 bh. sportista kojim je Olimpijski komitet BiH preko fonda "Olimpijske solidarnosti" Međunarodnog olimpijskog komiteta osigurao stipendije za potencijalne kandidate za Ljetne olimpijske igre 2016. godine u Rio de Žaneiru.

"Pokušat ću igrati što više turnira da bih probala obezbijediti olimpijsku normu. Naš plan je da svaki mjesec igram na nekom jakom turniru. Za sada sam zadovoljna rezultatima, a sigurno je da će oni u narednom periodu biti još bolji. Preda mnom je veoma težak zadatak, ali nadam se da ću 2016. biti na smotri najboljih stonoteniserki na svijetu. Trenutno se na svjetskoj rang listi nalazim na 281. mjestu. Za dva mjeseca sam napredovala 50 mjesta i konačni cilj je da uđem među 100 najboljih što bi trebalo biti dovoljno za učešće na OI u u Rio de Žaneiru. Na olimpijadi učestvuju 64 najbolje igračice, ali iz svake zemlje maksimalno po dvije", kaže Emina Hadžiahmetović.

Naša najbolja stonoteniserka ističe veliku podršku sestre Amele, ali i ostalih saigračica iz Spina 2012.

"Njime pripadaju velike zasluge za uspjehe. Sama ništa ne bih postigla. Mi smo jedna familija, koja iz dana u dan raste. Sve je više mladih koji žele biti dio naše porodice. Bez konkurencije smo najbolji stononiserski klub u BiH. Naši rezultati u početku su bili nezapaženi. Ali, trud se isplatio i u posljednje vrijeme imamo sve više sponzora. Naš rad je prepoznao i BH Telecom, ali i firme Entea i Regeneracija zahvaljujući kojima smo kupili novu opremu i obezbijedili bolje uslove za treniranje. Nadamo se pomoći i nadležnih u općini, kantonu i FBiH", kaže Emina Hadžiahmetović.