sport
48

Bh. sportisti dobili stipendije, motivisani u borbi za olimpijsku normu

Piše: D. B.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Na svečanoj konferenciji za medije održanoj u prostorijama Olimpijskog komiteta BiH su bh. sportisti, potencijalni kandidati za učešće na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine, potpisali ugovore o stipendijama, koje će im barem malo pomoći da "pokriju" barem dio svojih troškova.

Olimpijski komitet BiH je aplicirao na program Olimpijske solidarnosti "Školarine za sportiste", koja je odobrila dosad rekordni broj stipendija za bh. sportiste, njih jedanaest.

Stipendije su dobili Ivana Ninković (plivanje), Larisa Cerić (judo), Hamza Alić (atletika), Kemal Mešić (atletika), Džemal Bošnjak (boks), Damir Džumhur (tenis), Aleksandra Samardžić (judo), Mesud Pezer (atletika), Mirza Bašić (tenis), Harun Sadiković (judo) i Emina Hadžiahmetović (stoni tenis).

Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Siniša Kisić je rekao da će bh. sportisti imati mjesečnu stipendiju u iznosu od 650 dolara, a stipendiranje traje od 1. septembra 2014. do 31. augusta 2016. godine.

"Naši sportisti su zadovoljili rigorozne kriterije i tako zasluženo postali olimpijski stipendisti", izjavio Kisić.

Olimpijske igre u Riju 2016. godine će biti prve ljetne koje će se održati u Južnoj Americi. Učestvovat će oko 10.500 sportista iz 204 zemlje, koji će se takmičiti u 42 sporta, među kojima su i novi olimpijski sportovi, golf i ragbi. Najboljima će biti podijeljeno 306 kompleta medalja.

Sportisti su se zahvalili na dobijenim stipendijama i istakli odlučnost da ispune normu i nađu se na Olimpijadi u Riju 2016. godine.

"Ranije sam također imala ovu stipendiju koja mi zaista mnogo znači. Čast mi je što je prepoznat moj sportski rad. Imam odličan trenažni proces, ali su problem finansije, jer su kvalifikacije izuzetno skupe i potrebno je mnogo novca. Nadam se dobrim rezultatima", izjavila je Larisa Cerić.

Naš teniser Damir Džumhur vjeruje da će nastupiti u Riju, iako će na tom putu biti veoma teško.

"Ovo mi je prva stipendija zbog koje sam zahvalan Olimpijskom komitetu BiH. Dobro će doći s obzirom na troškove koje imam. U tenisu je veoma teško doći do Olimpijade, morate biti među 60 ili 70 tenisera svijeta. Ipak, ja sam blizu i imam još dvije godine, tako da vjerujem da mogu osigurati odlazak u Rio. Imam dobar plan i sve što mi je potrebno, tako da mogu ispuniti svoj cilj" rekao je Džumhur.

Hamza Alić će karijeru završiti za dvije godine te se nada da će to biti nakon nastupa na Olimpijskim igrama u Riju.

"Ovo je treći put da sam dobio stipendiju. Ako bude zdravlja, obećavam da ću se izboriti za odlazak u Rio. Planiram da to bude moja zadnja sezona u karijeri", kazao je Alić.