Za vrijeme priprema u Engleskoj
0

Bh. paraolimpijci bili gosti Edina Džeke u Manchesteru

Sarajevo-x.com
Prije nekoliko dana, posredstvom Vica Fergusona, nekadašnjeg britanskog vojnika, koji je u vrijeme ratnih dešavanja bio u misiji u Sarajevu, četvero bh. paraolimpijaca otputovalo je na pripreme u Englesku.

Atletičari Dženita Klico, Hurmija Mujić, Damir Muratović i Dževad Pandžić će se u Leedsu, zahvaljujući pomenutom Englezu, pripremati za Paraolimpijadu koja se održava u Londonu, a Hurmija i Damir moraju ispuniti norme za odlazak na OI, što je zapravo i svrha odlaska u Englesku, s obzirom na to da je slogan cijelog ovog projekta Olimpijski snovi 2012, a u njega se uključio i napadač reprezentacije BiH i Manchester Citya Edin Džeko.

Naime, bh. paraplegičari su izrazili želju da se sretnu sa našim reprezentativcem, koji je bio sretan što im može ispuniti jedan od njihovih snova, pa su tako Dženita, Damir, Dževad i Hurmija, u pratnji trenera Ediba Rahmanovića, te Vica Fergusona, bili gosti na utakmici Citya i Boltona, nakon čega su se sreli sa našim Dijamantom.

"U Manchester smo planirali svakako otići, jer smo bili u posjeti jednoj djevojci, koja je pročitala priču o Hurmiji i željela ju je upoznati. Djevojka je na samrti i to joj je bila jedna od želja", kazao je trener naših atletičara Edib Rahmanović, koji je prenio impresije sa stadiona Etihad.

"Oduševio nas je Edinov poziv da budemo njegovi gosti. Sve je bilo fantastično. Imali smo ekskluzivnu ložu u kojoj smo imali i svog konobara, jelo, piće..., a upoznali smo se i sa Edinovim ocem, koji je bio također na stadionu. Bilo nam je malo krivo što Edin nije počeo utakmicu, pa smo iz lože navijali 'Oooo Edin Džeko, ooooo'. Rekao nam je poslije kako nas je čuo", uz smješak prepričava Rahmanović i nastavlja:

"Dobili smo i navijačke šalove i zaista smo se osjećali posebno. Pamtit ćemo cijelog života ovu utakmicu, a pogotovo onaj trenutak kada je Edin ušao u igru. Voljeli bismo da je postigao i gol, a ne mogu vam opisati oduševljenje i sreću kada smo se sreli s njim. Sportistima je poklonio dresove sa potpisom, a nama svoje vrijeme."

Rahmanović dodaje kako je Sportsko društvo invalida Bosna iz Sarajeva, čiji su sportisti članovi, došlo na ideju da Edinu pokloni medalju, što su i učinili.

"Naš najmlađi sportista Damir Muratović je prije nesreće bio veliki zaljubljenik u fudbal. Stradao je na putu do treninga i njemu je pripala ta čast da pokloni medalju Edinu. Damirov san da postane fudbaler se ugasio, ali to što je upoznao Edina i dobio njegov dres s potpisom, ispunilo je neki drugi njegov san i svi smo sretni zbog toga", riječi su Rahmanovića, koji je prenio kako im je Edin obećao doći u posjetu u Leeds.

"Podigao nam je moral i sada ćemo još jače i bolje trenirati kako bismo se plasirali na OI."

Vic Ferguson, čovjek koji je najzaslužniji što su bh. sportisti otišli u Englesku tvrdi kako je proveo divno vrijeme na Etihadu i u druženju sa našim Džekom, a najviše je uživao.

"Najviše sam uživao kada sam vidio lica sportista kada su se sreli sa Edinom. Na stadion je stigla i Hurmijina sestra i ugođaj je bio potpun. Zahvalan sam Edinu što je ispunio san ovim sportistima i veoma sam ponosan i sretan što sam bio dio toga", kazao je Ferguson.

Edin je na kraju susreta poželio sreću našim sportistima u pripremama za OI, te im obećao kako će biti njihov najvatreniji navijač kada odu u London na Paraolimpijadu.

"Proveo sam divno vrijeme sa bh. sportistima. Ponosan sam na njih upravo onoliko koliko su i oni ponosni na mene. Drago mi je da sam ih mogao ugostiti i pomoći na neki način i uvijek ću tu biti za njih", obećao je Džeko.