sport
0

Bh. olimpijci se vratili iz Sočija, najbolji Žana Novaković i Igor Laikert

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Petoro bosanskohercegovačkih sportista s 22. zimskih olimpijskih igara u Sočiju vratili su se s rezultatima i plasmanima u granicama očekivanih.

Najbolji rezultat ostvarila je Žana Novaković koja je u slalomu osvojila 26. mjesto. Igor Laikert je osvojio 27. mjesto u superkombinaciji, Marko Rudić je u veleslalomu bio 49., Tanja Karišić 72. u biatlonu i 78. u skijaškom trčanju, a Mladen Plakalović 82. u skijaškom trčanju u disciplini sprint.

Predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Sinaša Kisić, sumirajući nastupe naših sportista u Sočiju, kazao je da su Žana Novaković i Igor Laikert postigli "zavidne rezultate".

"Želim da uime OKBiH našim takmičarima čestitam na srčanosti i borbenosti, a posebno Žani i Igoru na uspjesima koje su postigli. Preliminarno naša ocjena je pozitivna, a Komisija za vrhunski sport će dati svoj sud u skladu s preporukama, izvještajima trenera. Nisu zanemarljiva 26. i 27. mjesta Žane i Igora, što s ponosom ističemo. To je svojevrstan uspjeh zbog uslova u kojima su radili, takmičili i pripremali se svih ovih godina, da bi prezentovali i sebe i svoju zemlju na ovom grandioznom planetanom sportskom takmičenju", kazao je Kisić.

Predsjednik OKBiH je kazao da je u protekle dvije-tri godine, koristeći razne mogućnosti i resurse koje je ponudio Međunarodni olimpijski komitet, u ove sportiste uloženo oko 400.000 KM.

Kisić je naglasio da se u budućnosti zajednički mora graditi korektniji sportski sistem i novi odnosi, jer vrhunski sport nije isključivo u nadležnosti OKBiH.

Organizaciju ZOI i uvjete u Sočiju je ocijenio kao izvanredne.

"Smještaj, boravak, prevoz i druge vrste podrške bili su na visokom nivou i možemo reći da su ZOI bile izvanredno organizovane u svim aspektima", kazao je Kisić.

Naša njabolja takmičarka u Sočiju Žana Novaković, koja je na ceremonijama svečanog otvaranja i zatvaranja Igara nosila zastavu BiH, kazala je da su svih pet naših sportista dali sve od sebe te da su pružili ono "najbolje za što su se pripremali svih ovih godina".

"Veliki trud i rad je iza svih nas. Bez obzira na plasmane koji su postignuti mogu da kažem da su to sve izuzetni rezultati. Svi smo dali najbolje od sebe. Pokazali smo da dobro znamo da se takmičimo i borimo i da je to naš veliki uspjeh. Rezultati u ovim okolnostima itekako su uspješni, a bili bi i veći da smo imali podršku državnih institucija. Nadam se se da će to biti vidljivo i u narednom periodu", kazala je Novaković.

Nakon igara u Sočiju u ovoj godini naše sportiste očekuje nastup na Drugoj olimpijadi mladih u kineskom Nankingu, u augustu. Norme za nastup na ovom takmičenju dosad su ostvarili Petar Zadro i Aleksandra Samardžić u džudu.