Reakcije nakon Eura
0

Bh. odbojkaši složni: Rusija je iskoristila naše opuštanje i potcjenjivanje

Piše: N. K.
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci osvojila je bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Poreču, a danas su u Sarajevu održali konferenciju za medije na kojoj su govorili o ovom (ne)uspjehu.

Izabranici selektora Mirze Hrustemovića u susretu za treće mjesto pobijedili su domaću selekciju Hrvatske sa 3:0, dok su u polufinalu nakon velike borbe u pet setova zaustavljeni od prvaka Rusije sa 3:2.

"Bio je to prvi naš poraz od jedne evropske ekipe nakon 18 godina dominacije. U tom periodu osvojili smo čak devet uzastopnih titula evropskog prvaka. I ove godine smo mogli barem do srebra, ali eto u polufinalu je odigrano takozvano finale prije finala. Mnoge stvari koje se ne vide čine upravo ono što je bitno, jer se kod nas sve površinski gleda. Specifična je situacija, baš kao i u državi u kojoj živimo. Ovo je amaterski sport koji puno zahtijeva, a naši odbojkaši zbog poslovnih i porodičnih obaveza ne mogu adekvatno odgovoriti", rekao je Hrustemović.

Selektor je istakao da su domaćini napravili sve da do finala ne mogu igrati protiv Rusije.

"Da smo s Rusima igrali finale, sigurno bismo imali više motiva. Njima i nije trebalo jer su sanjali da nas pobijede. Nosimo se sve vrijeme s tim. Istu reprezentaciju Rusije smo ranije pobjeđivali. Dobro smo odradili pripreme i bili smo spremni na sve ono što nas očekuje. Rusija je imala sjajan prvi servis, što im do sada nije bio slučaj. Čitav meč smo ih stizali, a oni su uvijek imali prevagu na servisu. Moram priznati da nismo igrali na očekivanom nivou. Sada nam predstoje pripreme za naredno Svjetsko prvenstvo u Holandiji. Moramo poraditi na servisu i prijemu, jer u nekoj egal seriji mi smo od njih i dan danas i u narednim godinama kvalitetniji", poručio je Hrustemović.

Kapiten ekipe Sabahudin Delalić je istakao kako nije zadovoljan rezultatom.

"Najavili smo odbranu titule evropskog prvaka i samim tim nismo zadovoljni. Možemo sigurno reći da reprezentacija Rusije nikada nije bolje odigrala, dok smo mi odigrali prosječno. Na kraju smo izgubili u dva poena. Moramo i mi malo neke stvari sagledati, prestrojiti, jer ovakvim pristupom nemamo šta tražiti na Svjetskom prvenstvu. Imali smo sve uslove za to. Bez ikakvih problema smo obavili i pripreme, što se ranijih godina nije dešavalo. Podbacili smo na Euru i moramo se međusobno zapitati kako treba raditi u budućnosti", rekao je Delalić.

Medijima su se obratili i reprezentativci Adnan Kešmer i Safet Alibašić, koji su također podvukli da je Rusija imala više sreće.

Svi članovi reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci koji su govorili na današnjoj konferenciji za medije istakli su zahvalnost sponzoru BH Telecomu i Mirvadu Kuriću, ministru kulture i sporta Kantona Sarajevo.