sport
311

Bh. Ironmani iduće godine učestvuju u najtežem sportskom takmičenju na svijetu

Piše: M. N.
Erol Mujanović
BiH će imati svoje predstavnike na Ironman triatlonu koji će se održati u Austriji u junu 2016. godine. Riječ o zahtjevnoj disciplini gdje učesnici plivaju, voze bicikl i trče, za što je potrebna velika snaga i vještina kako bi izdržali i pokazali zavidne rezultate.

U ovom konkretnom slučaju Ironman triatlona radi se o dionicama od 3,8 kilometara plivanja, 180 km vožnje bicikla i 42.195 km trčanja, a zadnja dionica se sastoji od trčanja maratona koji je sam po sebi izazov jer jedan od najtežih sportova na svijetu.

"Za pripreme za Ironman triatlon potrebno jako puno volje, odricanja i organizacije jer u našem slučaju nije riječ o profesionalnim triatloncima već o vrlo zauzetim menadžerima i morat ćemo da stisnemo i ovako već pune dnevne rasporede i ubaciti 15-20 sati treninga sedmično. Očekuje nas izuzetno zahtjevna prva polovina naredne godine jer ćemo od januara do juna 2016. godine morati trenirati dva puta dnevno gotovo svim danima u sedmici, a potom ćemo krajem šestog mjeseca izaći na taj veliki ispit gdje temperatura može dosegnuti i plus 40 stepeni i gdje ćemo u trajanju od 11 do 15 sati preći 226 kilometara što većom brzinom", rekao je za Klix.ba Erol Mujanović, jedan od učesnika Ironmana.

Svaka od tri dionice ima i svoj vremenski rok u kojem je treba završiti. Tako da, ako ste svjetski prvak u trčanju ili u biciklizmu, ali ste prespor plivač, ipak slijedi eliminacija iz takmičenja.

Ko su Ironmani iz BiH?

Tomislav Cvitanušić Vrlo svestrani sportista koji se godinama, između ostalog, uspješno bavi trčanjem, triatlonom i alpinizmom. Ironman triatlon je već jednom uspješno završio. Član je menadžerskog tima udruženja "Marathon" Sarajevo koje organizuje Sarajevski polumaraton i trener je u najpozitivnijoj priči u gradu, u školi trčanja Klix.

Emir Baralić

Trenutno radi kao projektni menadžer za njemačku kompaniju u Ugandi i bavi se planinarenjem, ronjenjem i sportovima izdržljvosti. Bivši je profesionalni plivač i vaterpolista. Aktivni je član ronilačkog kluba Bosna i prijatelj škole trčanja Klix. Završio je već 15-tak, maratona, polumaratona i raznih triatlona.

Dario Ružić Zaposlen u Avtera BH Sarajevo kao menadžer prodaje za Hewlett Packard. Aktivno uključen u humanitarni rad kroz projekat "Run for a better tomorrow" i sarađuje sa udruženjem "Marathon" Sarajevo. Višegodišnji je trkač i triatlonac koji preko zime upražnjava i skijanje.

Erol Mujanović Profesionalni menadžer i direktor udruženja "Marathon" Sarajevo koje organizuje Sarajevski polumaraton. Maratonac je sa 20 godina iskustva i sa preko 60 istrčanih polumaratona i maratona širom svijeta. Finišer 135km dugog ultramaratona od Sarajeva do Srebrenice 2007. godine i trener je u najpozitivnijoj priči u gradu, u školi trčanja Klix.