sport
509

Bh. Ironman Nermin Palić se priprema za nastup u Austriji: Osnovni cilj je završiti triatlon

Piše: D. B.
BiH će na Ironman triatlonu u Austriji, koji se održava u junu, imati pet predstavnika, a među njima je i Jablaničanin Nermin Palić.

Palić ima 29 godina, magistar je elektrotehnike i zaposlen je u struci. Osim toga, strastveni je sportista s fokusom na biciklizam, pa uopće nije iznenađenje to što će pored Tomislava Cvitanušića, Emira Baralića, Darija Ružića i Erola Mujanovića predstavljati BiH na Ironman triatlonu u Austriji ovog ljeta. U razgovoru za portal Klix.ba je govorio o svojim motivima za ovo takmičenje, kao i izazovima koji ga očekuju.

"Za mene lično Ironman predstavlja pomicanje vlastitih granica. Zamislite da trčite maraton, odnosno 42 kilometra. Ako niste u dobroj formi i ako niste ozbiljno trenirali, to zvuči poprilično iscrpljujuće. Ironman počinje sa 3,8 km plivanja, nakon čega slijedi 180 km duga vožnja biciklom. Kao šlag na tortu, na kraju dolazi 42 km trčanja maratona. Ironman triatlon predstavlja vrhunski sport izdržljivosti, kako fizičke, tako i psihičke. Utrka je veoma duga, ukupno 226 km, a posljednjih nekoliko sati utrke do izražaja dolazi psihička snaga pojedinca, jer tijelo doslovno 'vrišti' da stanete. Uz sve ovo je potrebno detaljno razraditi nutricionistički plan za nekih 12 sati maksimalnog fizičkog naprezanja", izjavio je Palić.

Pripreme za takmičenje ovog tipa su iscrpljujuće, posebno jer se radi o kombinaciji tri različita sporta.

"Pripreme za Ironman je najbolje početi što ranije, čak i godinu dana prije takmičenja. Pošto se radi o kombinaciji tri sporta, neophodno je trenirati sva tri u isto vrijeme. Moji treninzi radnim danima počinju oko 17 sati i najčešće imam dva treninga, jedan u teretani, a drugi je bicikl ili trčanje. Subotom je dužinski trening trčanja ili planinarenja, dok je nedjelja rezervisana za dužinski trening bicikla sa kolegama iz BK Mostar. Utrkivanje je uvijek bilo najbolji pokazatelj forme, tako da ću prije Ironmana učestvovati na nekoliko biciklističkih utrka, polumaratona u Splitu i Dubrovniku, kao i maratonu u Beogradu. Također, u planu je učešće i na nekoliko triatlona s kraćim distancama", rekao je naš sagovornik.

Njegov glavni cilj je da završi Ironman triatlon.

"Naravno, osnovni cilj svakog učesnika na Ironmanu je završiti takmičenje. Ako ne bude problema, očekujem vrijeme ispod 11 sati i 30 minuta", kazao je Palić.

On je posvećen biciklizmu u kojem je pod bh. zastavom napravio i neke zapažene rezultate, kako u BiH, tako i izvan naše zemlje.

"Od tri sporta koja sačinjavaju triatlon, biciklizam mi je najdraži. Počeo sam sa brdskim biciklizmom i posjetio skoro sve planine u našoj zemlji. Također, adrenalin utrkivanja sam prvi put osjetio u brdskom biciklizmu. Nakon MTB-a, prešao sam na cestovni bicikl i već godinu dana je cesta u prvom planu. Prošlu i ovu sezonu vozim za BK Mostar i plan je da odvezem što više utrka. Posebnih ambicija nemam, jer biciklizam je izuzetno naporan sport i potrebno je izdvojiti mnogo vremena, truda i novca da bi se napredovalo. U junu prošle godine, zajedno sa ekipom iz MTBA Sarajevo nastupio sam na Adria Bike Maratonu na Plitvičkim jezerima i na toj utrci sam došao do pobjede. Pored ovog rezultata, izdvojio bih i 4. mjesto na Jahorina Trail utrci gdje se trčalo 34 km sa Baščaršije do Jahorina ski-centra. Što se triatlona tiče, u 2015. godini završio sam dva Ironman 70.3 (Half-Ironman) triatlona, u Puli i Poreču. Triatlon u Poreču se vodio kao Otvoreno prvenstvo Hrvatske u dugom triatlonu. Vrijeme koje sam ostvario, 5 sati i 11minuta, bilo bi dovoljno za državnog prvaka Hrvatske da sam imao licencu Hrvatskog triatlon saveza", riječi su bh. bicikliste.

BiH nažalost nema nijedan triatlon klub, kao ni triatlon savez. Situacija je u susjednim zemljama mnogo bolja.

"U BiH ne postoji nijedan triatlon klub, a samim tim ni triatlon savez. U susjednoj Hrvatskoj svaki veći grad ima barem jedan triatlon klub i u ljetnom periodu skoro svaki vikend se održava triatlon utrka. Triatlon je u našoj zemlji mlad sport i trenutno se zasniva na pojedincima koji vlastitim sredstvima finansiraju utrkivanje", dodao je Palić.

Od ostalih bh. Ironmana poznaje samo Tomislava Cvitanušića. Nada se da će se uspjeti dogovoriti s ostalim takmičarima za zajedničke treninge.

"Poznajem Tomislava sa planinarskih i alpinističkih pohoda. Što se tiče zajedničkih priprema, nismo se još ništa dogovarali, ali mislim da bi nekoliko zajedničkih treninga svima bilo od koristi", završio je Palić.