Borba protiv AIDS-a
0

Bh. ekspedicija u pohodu na Maglić

Sarajevo-x.com
Foto: Crni-vrh.info
Foto: Crni-vrh.info
Grupa entuzijasta iz Kluba ekstremnih sportova "Crni vrh“ iz Bosanskog Petrovca ove godine je učestvovala u svjetskoj ekspediciji u osvajanju najviših planinskih vrhova, kako bi skrenuli pažnju na borbu protiv AIDS-a/HIV-a.

World Aids Awereness Expedition organizuje se od 2001. godine u 200 zemalja, kako bi se skrenula pažnja na opasnost i borbu protiv ove bolesti. Na najvišem vrhu svake zemlje tako će biti podignuta zastava WAAE ekspedicije kako bi ljudi širom svijeta postali svjesni i vidjeli strašno lice sindroma koji može biti koban po život.

Ekipa iz Bosanskog Petrovca kandidovala je Maglić, najveći planinski vrh u Bosni i Hercegovini koji se nalazi na 2.386 metara nadmorske visine. Nakon što su dobili odobrenje od organizatora, momci su sa zastavom WAAE i zastavom naše zemlje krenuli u planinarenje.

Grupu koju su činila petorica članova kluba "Crni vrh" na putu su iznenadile snježne padavine, koje kako se povećava nadmorska visina, prelaze visinu čovjeka.

Avantura za pamćenje završena je postavljanjem zastava na vrh planine koja se nalazi na granici Bosne i Hercegovine sa Crnom Gorom, dvadesetak kilometara jugozapadno od Foče, javili su nam iz kluba.

Zanimljivo je napomenuti da su planinari iz Bosanskog Petrovaca jedini predstavnici svoje zemlje sa područja Balkana, s obzirom da su se u drugim državama stranci penjali na najviše vrhove. Izuzetak je još Makedonija gdje su se pojedini Makedonci priključili Simonu Simonovskom koji je, iako nije Makedonac, bio predstavnik te zemlje.