sport
2

Bh. ekspedicija otputovala u Gruziju na EP za mlađe juniore

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U gruzijskom gradu Tibilisiju od 14. jula do 17. jula održat će se prvo Evropsko prvenstvo za mlađe juniore. Na takmičenju će učestvovati više od 1.200 takmičara i članova delegacija iz cijele Evrope.

Historija je pokazala da se prvakom ne postaje preko noći. Nekima je potrebno manje vremena, a nekima malo više da se razviju u vrhunske sportiste. Priliku da uče mladi evropski talenti će imati od 14. do 17. jula u Tibilisiju.

Bosnu i Hercegovinu na ovom takmičenju će predstavljati: Belmin Mrkanović, Nermin Štitkovac, Mediha Salikić, Katarina Lemez i Sara Lučić. Uz takmičare otputovali su i Jasmin Mujić (trener) i Mensur Vrcić (vođa tima).

Do polaska učesnika prvog Evropskog prvenstva za mlađe juniore, od naših predstavnika u Evropi je najbolje pozicioniran Belmin Mrkanović. Mrkanović će Bosnu i Hercegovinu predstavljati u trci na 2000 metara sa zaprekama. Njegovo vrijeme, 5:56,20, je sedmo u Evropi, a od atletičara njegovog godišta, nalati se na drugoj poziciji. Najbolja od atletičarki je Mediha Salkić. Bosnu i Hercegovinu će predstavljati u bacanju diska. Njen rezultat 47,46m je osmi u Evropi.

Predstavnik BiH u muškoj konkurenciji discipline bacanja diska, Nermin Štitkovac, sa hicem od 56,03m nalazi se na 19. poziciji najboljih bacača Evrope, a skakačica u vis, Sara Lučić, sa preskočenih 175 cm, nalazi se na 28. poziciji. Katarina Lemez, predstavnica BiH na 800 metara, se ne nalazi među najboljih 30 atletičarki u Evropi u tekućoj sezoni.