sport
268

Bh. atletičar Amel Tuka ispunio normu za EP u Cirihu

Klix.ba
Bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka na jučerašnjem Međunarodnom atletskom mitingu u Velenju ostvario je odličan rezultat na utrci na 800 metara te tako ispunio normu za Evropsko prvenstvo koje će ove godine biti održano u Cirihu.

Norma za Evropsko prvenstvo u Cirihu iznosila je 1:47,80, a Tuka je na kraju trke na 800 metara na Međunarodnom atletskom mitingu u Velenju bio drugoplasirani sa vremenom 1:47,28, odmah poslije Kenijca Sammya Kirongoa koji je trku završio vremenom 1:46,65. Atletski miting u Velenju jedan je od najjačih mitinga u Evropi, a Tuka je bio jedini bh. atletičar koji je branio boje naše zastave u Sloveniji.

"Nakon povrede koju sam imao bilo je uopće čak upitno da li ću se takmičiti ove godine ikako, ali sam se zahvaljujući stručnosti doktora Faruka Hodžića i Albina Mašića, vrlo brzo vratio na stazu i u dobru formu. Sada nakon ispunjene norme osjećam manji psihički teret i već od sutra nastavljam sa pripremama za Evropsko prvenstvo", kazao je Tuka za Klix.ba.

Amel će svoje pripreme nastaviti u Italiji, a posebne riječi hvale uputio je roditeljima i prijateljima koji ga podržavaju, kao i predsjedniku atletskog kluba Zenica, Suadu Kaknji, koji mu pomaže oko svega što je potrebno za dobre rezultate.

Evropsko prvenstvo u Cirihu bit će održano od 12. do 17. augusta ove godine.