Bh. aplinisti osvojili himalajski vrh Ama Dablan

F
FENA/Sarajevo-x.com
30.11.2007. u 11:41
0
0
Bh. aplinisti osvojili himalajski vrh Ama Dablan
0
Bh. aplinisti osvojili himalajski vrh Ama Dablan
Bosanskohercegovački alpinisti Kenan Muftić i Haris Kaladžisalihović osvojili su himalajski vrh Ama Dablam, saopćeno je iz Sportsko planirarskog društva "No Limit".
Članovi ovog sarajevskog društva u sklopu ekspedicije "Ama Dablam 2007" osvojili su izrazito težak i tehnički zahtjevan vrh visok 6848 m, koji se nalazi na jednoj od najljepših himalajskih planina.

[SLIKA]1[/SLIKA]Ovaj uspjeh predstavlja jedan od značajnijih alpinističkih rezultata u Bosni i Hercegovini poslije rata, jer se radi o tehnički najdužem i najvišem poslijeratnom usponu.

Ama Dablam sa najvišim vrhom od 6848 metara ( još se špekuliše sa visinom i od 6812 kao i 6852 m.) se nalazi 20 kilometara južno od Mount Everesta. Jedna od najljepših i najslikanijih himalajskih planina koju alpinisti još zovu i himalajski "Matterhorn“. Preduslov za uspon na ovu planinu je odlična psihofizička spremnost kao i potrebno iskustvo na vrhovima preko 5000 metara.

Bosanskohercegovački alpinizam je bogatiji za ovaj uspjeh, uz dosadašnje poput uspjeha Petra Pećanca i njegovog uspona na Mount Everest u maju ove godine, Miralema Husanovića i uspon na Mt McKinley (Denali) u junu ove godine, Naima Logića uspon na Ama Dablam 26. oktobra


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: