{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Bh. alpinistička ekspedicija osvaja Tadžikistan

Z
18.7.2011. u 15:38
0
2
Bh. alpinistička ekspedicija osvaja Tadžikistan
0
Bh. alpinistička ekspedicija osvaja Tadžikistan
Mala bh. alpinistička ekspedicija, koju čine 21-godišnji Zeničanin Armin Gazić i 36-godišnji Sarajlija Kenan Muftić, putuje u Tadžikistan gdje namjeravaju da osvoje nekoliko vrhova iznad 5.000 metara nadmorske visine u Fanskom gorju.
U organizaciji Planinarskog društva "Željezničar" iz Sarajeva alpinistička ekspedicija "Fanske gore 2011" provest će u Tadžikistanu 29 dana, a pokušat će da osvoje atraktivne alpske grebene i vrhunce iznad šumovitih dolina i gotovo nedirnutih planinskih jezera. Na ovom lokalitetu nalazi se desetak vrhova iznad 5.000 metara, koji predstavljaju izazov pasioniranim alpinistima. U Fanskim gorama okupljaju se najbolji alpinisti država istočnog bloka i smatraju se kao jedno od najatraktivnijih planinskim područja u Centralnoj Aziji.

"Poslije penjanja na Matterhorna, na visinu od 4.477 metara, ovo bi trebalo biti jedna stepenica dalje da bi u dogledno vrijeme išao prema vrhunskim svjetskim rezultatima. Ovo će mi biti odskočna daska za neke još ozbiljnije stvari i ovi usponi su tehnički i fizički zahtjevniji od nekih viših planinskih vrhova, kao što je recimo Mount Everest.
Ovi su vrhovi rijetko penjani, bez ikakvih osiguranja, jedino što ide je ono što mi sami postavljamo, a to je veliki izazov", kaže mladi Armin Gazić, trostruki prvak naše zemlje u sportskom penjanju.

Kenan Muftić
Kenan Muftić

Pripreme za ovu ekspediciju odrađene su na planini Prenj, a podršku ovoj ekspediciji dao je i zenički klub ekstremnih sportova Scorpio. Bosanski i jugoslovenski alpinisti ranije su u nekoliko navrata posjećivali Fansko gorje i ovo je, sa tehničkog stanovišta, iza rata možda i najkvalitetniji odlazak naših alpinista.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koji nogometni klub iz BiH će najdalje proći u evropskim takmičenjima?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: