sport
0

Bh. alpinisti u pohodu na Himalaje

FENA
Tri člana Sportskog planinarskog društva “No Limit” - alpinisti Vladimir Čubak, Kenan Muftić i Haris Kaladžisalihović učestvat će u ekspediciji “Ama Dablam 2007”, koja namjerava osvojiti ovaj vrh na Himalajima.

Uspon na Ama Dablam predstavljao bi jedan od značajnijih alpinističkih rezultata u Bosni i Hercegovini poslije rata. Vrh Ama Dablam (6848m) se nalazi u centralnom dijelu regiona Kumbu, oko 20 km južno od Mount Everesta i predstavlja pravi izazov za iskusne alpiniste.

Početak ekspedicije je planiran za 24. oktobar i očekuje se da će trajati ukupno 30 dana. Izlazak na vrh se očekuje između 18-og i 25-og dana, zavisno od vremenskih uvjeta.

Pored osvajanja vrha, cilj ekspedicije je i promocija kluba i sponzora kroz dokumentarni film u trajanju od oko sat vremena, koji će biti prikazivan na lokalnim i državnim TV stanicama.

Do pohoda na Himalaje, Kalajdžisalihović, Muftić i Čubak u osvojili su vrhove Aconcagua ( najviši vrh Južne Amerike, 6956 m), Mount Kenya (druga po visini planina Afrike, 5199 m), Mount Blanc (4807m), Matterhorn (4478 m), Ras Dashen, (4650 m), Jbel Toubcal (4165 m).

Sportsko planinarsko društvo "No limit“, pored alpinizma još se bavi i atraktivnim sportovima na otvorenom. Trenutno broji više od 70 članova . Rad u društvu se odvija u sekcijama za planinarstvo i alpinizam, sportsko penjanje, spasavanje, speleologiju, skijanje, ronjenje, ekologiju i brdski biciklizam.