sport
4

Bez iznenađenja u prve dvije utakmice NFL doigravanja

Piše: R. D.
(Foto: EPA)
Houston Texansi i Seattle Seahawksi potvrdili su uloge favorita i plasirali se u narednu fazu doigravanja, divizijske okršaje.

Houston Texansi su u ne osobito sjajnoj utakmici relativno lako nadjačali Oakland Raiderse, konačni rezultat 27:14. Drugačije bi se vjerovatno priče pisale da je napadom Raiders upravljao Derek Carr. Ovako je Connor Cook postao prvi igrač u NFL historiji koji je prvu utakmicu u karijeri igrao u doigravanju. To se i osjetilo na igri gostiju.

S neiskusnim dodavačem, Raidersi su predvidljivo pokušavali ići na trčanja, što je elitna odbrana Texansa obilato koristila. Cooku su posao dodatno otežali njegovi hvatači s pregršt ispuštanih dodavanja.

S druge strane Brock Osweiler iako nije igrao osobitu utakmicu, izgledao je dovoljno dobar da svoj brod dovuče do pobjede. Dobro je funkcionirala veza sa njegovim najboljim hvatačem DeAndre Hopkinsom. Posebno je važno dodavanje Osweilera za Hopkinsa za touchdown 1:20 prije kraja druge četvrtine za velikih 20:7, pokazalo se nedostižnu prednost Houstona.

Bill O'Brien trener Texansa, za tri sezone u Houstonu, nikad nije izgubio utakmicu, ako je vodio na poluvremenu. Sve je bilo gotovo kad je dvaneast i pol minuta prije kraja utakmice sam Osweiler utrčao s loptom u zadnju zonu.

U drugoj noćašnjoj utakmici, Lionsi su se dugo dobro držali, da bi ipak na kraju rezultat bio uvjeljivih 26:6. Detroit je nakon tri četvrtine meča imao zaostatak od samo četiri poena, ali su domaći sa tri poentiranja u posljednjem periodu, od toga dva za touchdown priveli utakmicu kraju.

Veliku utakmicu odigrao je probijač (running back) Seahawksa Thomas Rawls sa 161 osvojenom yardom, čak 6 yardi po pokušaju, što je posebno dobro za jednu utakmicu doigravanja.

Dominirala je i slavna odbrana Seattla predvođenja Richardom Shermanom, koja je Matthew Stafforda, dodavača Lionsa ostavila bez dodavanja za touchdown i nedovoljnih 205 osvojenih jardi dodavanjem.

Večeras su na programu preostale dvije wild card utakmice. Od 19 sati po našem vremenu igraju Miami Dolphinsi i Pittsburgh Steelersi, a poslije završetka te utakmice poslastica ovog kruga doigravanja New York Giantsi i Green Bay Packersi.