|

Beusan: Današnje sudije su profesionalci koji se moraju nositi sa savremenim nogometom

Beusan: Današnje sudije su profesionalci koji se moraju nositi sa savremenim nogometom
10
F
FENA
1.2.2013. u 22:21
0
komentara
10

dijeljenja
1/4 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
2/4 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
3/4 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
4/4 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Bivši nogometni sudija, delegat Hrvatskog nogometnog saveza i voditelj emisije ''Oko sokolovo'' HRT-a Mateo Beusan gostovao je danas na sportskom simpoziju ''Simposar 2013'' u Sarajevu.
Besuan je govorio o tehnologiji koja sve više utiče na nogomet, te napravio komparaciju današnjih i nekadašnjih sudija.

- Postati nogometni sudija ne znači samo uzeti pištaljku u ruke. Današnje sudije su profesionalci, pretrče duplo više nego u moje vrijeme. Zatim, nogomet je evoluirao, mnogo je brži, plaćeniji. Sudije u vrhunskim takmičenjima zarade više od 5.000 eura po utakmici - kazao je Beusan.

On je naglasio da je najbolji sudija onaj koji u toku susreta počini najmanje grešaka, ali da ne postoje oni koji su nepogriješivi.

- Najbolji primjer za to je Italijan Pierluigi Collina. On je od svog imena stvorio brend i jako je malo griješio. Zbog toga je dugo bio najbolji - objasnio je.

Beusan je istaknuo da je velika razlika između sudija koje rade na Balkanu i sude regionalne lige, od evropskih sudija koje su zaštićene UEFA i FIFA pravilima, ali da se i u razvijenim evropskim zemljama sve češće javljaju problemi zbog kojih sudije odustaju od tog poziva.

- Nasilje sve više zahvata nogometne terene, posebno u nižim ligama. Prošle godine je samo u Njemačkoj zbog nasilja 2.000 licenciranih sudija dalo otkaze - kazao je.

Osvrnuo se i na uvođenje tehnologije za gol-liniju, za koju smatra da je dobra na velikim takmičenjima na kojima su u pitanju veliki ulozi, ali ne vjeruje da bi sličnu tehnologiju trebalo uvoditi za druge nogometne situacije poput prekršaja, penala, itd...
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.