{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Beusan: Današnje sudije su profesionalci koji se moraju nositi sa savremenim nogometom

F
1.2.2013. u 22:21
10
Beusan: Današnje sudije su profesionalci koji se moraju nositi sa savremenim nogometom
10
Bivši nogometni sudija, delegat Hrvatskog nogometnog saveza i voditelj emisije ''Oko sokolovo'' HRT-a Mateo Beusan gostovao je danas na sportskom simpoziju ''Simposar 2013'' u Sarajevu.
Besuan je govorio o tehnologiji koja sve više utiče na nogomet, te napravio komparaciju današnjih i nekadašnjih sudija.

- Postati nogometni sudija ne znači samo uzeti pištaljku u ruke. Današnje sudije su profesionalci, pretrče duplo više nego u moje vrijeme. Zatim, nogomet je evoluirao, mnogo je brži, plaćeniji. Sudije u vrhunskim takmičenjima zarade više od 5.000 eura po utakmici - kazao je Beusan.

On je naglasio da je najbolji sudija onaj koji u toku susreta počini najmanje grešaka, ali da ne postoje oni koji su nepogriješivi.

- Najbolji primjer za to je Italijan Pierluigi Collina. On je od svog imena stvorio brend i jako je malo griješio. Zbog toga je dugo bio najbolji - objasnio je.

Beusan je istaknuo da je velika razlika između sudija koje rade na Balkanu i sude regionalne lige, od evropskih sudija koje su zaštićene UEFA i FIFA pravilima, ali da se i u razvijenim evropskim zemljama sve češće javljaju problemi zbog kojih sudije odustaju od tog poziva.

- Nasilje sve više zahvata nogometne terene, posebno u nižim ligama. Prošle godine je samo u Njemačkoj zbog nasilja 2.000 licenciranih sudija dalo otkaze - kazao je.

Osvrnuo se i na uvođenje tehnologije za gol-liniju, za koju smatra da je dobra na velikim takmičenjima na kojima su u pitanju veliki ulozi, ali ne vjeruje da bi sličnu tehnologiju trebalo uvoditi za druge nogometne situacije poput prekršaja, penala, itd...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koji nogometni klub iz BiH će najdalje proći u evropskim takmičenjima?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: