sport
38

Beograd: Četiri državna rekorda bh. atletičara i jedna norma za Svjetsko prvenstvo

Klix.ba
Nermin Štitkovac
Nermin Štitkovac
Seriju dobrih rezultata bosanskohercegovački atletičari su nastavili u srijedu na Prvenstvu Beograda u dvorani. Oborena su četiri državna rekorda u različitim kategorijama i ispunjena je norma za Svjetsko prvenstvo.

Normu za Svjetsko prvenstvo za mlađe juniore koje će biti održano u Nairobiju (Kenija) u bacanju kugle ispunio je Nermin Štitkovac. Norma za ovo takmičenje je bila 18,20 m. Štitkovac je kuglu bacio 18,31 m i time je postavio i novi državni rekord za mlađe juniore za 1,1 m. Sada već bivši rekorder je bio Mesud Pezer.

Nekad Slovenka, a sada bh. atletičarka Alisa Bečić, oborila je državni rekord u trci na 400 metara. Trku je istrčala za 56,99 sekundi. Vlasnica starog rekorda je Merisa Hadžić (58,00 sekundi).

Rekord u bacanju kugle u kategoriji juniorki oborila je Mediha Salkić. Kuglu je bacila 13,88 m. Mlada atletičarka iz Doboj Istoka nedavno je od Sportskog saveza BiH dobila priznanje za Sportsku nadu BiH. Stara rekorderka u ovoj disciplini je Nataša Bogovac (13,03 m).

U kategoriji dječaka u disciplini 200 metara novi rekorder je mladi Sarajlija, Arman Curo. Trku je istrčao za 24,50 sekundi.

Na mitinzima u Beogradu i Zagrebu, održanim prošlog vikenda i na jučerašnjem Prvenstvu Beograda oboreno je devet državnih rekorda u različitim kategorijama.

Već u subotu i nedelju naši atletičari će imati priliku pisati nove rekorde na mitinzima u Beču, Rijeci, Zagrebu i Beogradu.