sport
0

Barcelona evropski prvak

FENA
U finalnom susretu Lige prvaka Barcelona je na stadionu Stade de France u Parizu, pred oko 75.000 gledalaca, savladala Arsenala sa 2:1 (0:1).

Strijelci za Barcelonu bili su Eto'o u 76. i Belletti u 81. minuti, dok je jedini pogodak za Arsenal postigao Campbell u 37. minuti.

Sastavi: Barcelona: Valdes, Oleguer (od 71. Beletti), Marquez, Puyol, van Bronckhorst, Deco, Edmilson (od 46. Iniesta), van Bommel (od 61. Larsson), Giuly, Eto'o, Ronaldinho.

Arsenal: Lehmann, Eboue, Kolo Toure, Campbell, Cole, Hleb (od 85. Reyes), Silva, Fabregas (od 74. Flamini), Ljungberg, Pires (od 20. Almunia), Henry.

Nogometaši Barcelone su drugi put u povijesti postali prvaci Evrope, nakon što je u finalu savladala Arsenal sa 2:1. Do velikog trijumfa Katalonci su došli u finišu susreta, kada su razbili otpor ekipe iz Londona i preokrenuli rezultat.

Mnogo bolje u susret ušao je Arsenal, koji je već u trećoj minuti ima priliku preko Henryja, koji je izašao sam pred Valdesa, ali je Barcelonin golman odbranio njegov udarac. Minutu kasnije Henry je nakon kratkog dodavanja iz kornera ponovo pucao, a Valdes i ovaj put odbranio.

Barcelona je uzvratila u 18. minuti, kada je golman Arsenala Lehmann oborio Eto'oa, a Guilly u nastavku akcije pogodio prazan gol. Sudac Hauge poništio je pogodak, dosudio prekršaj za Barcelonu, a Lehmannu pokazao crveni karton.

I pored brojčane nadmoći Barcelona nije uspijevala slomiti otpor ekipe iz Londona, koja je u 37. minuti postigla pogodak. Henry je iz slobodnog udarca sjajno uposlio Campella, koji je sa pet metara udarcem glavom zatresao mrežu katalonske ekipe. To je bio treći gol 31-godišnjeg odbrambenog igrača Arsenala u njegovoj 21. utakmici Lige prvaka.

Nakon primljenog gola Barcelona je sve karte bacila u napad, a na izjednačenje se čekalo do 76. minute. Samuel Eto'o je probio s lijevog boka, utrčao u šesnaesterac, te poslao loptu ispod Almunie. Pet minuta kasnije Barcelona je napravila potpuni preokret, kada je Belleti, na asistenciju Larssona postigao pogodak.

Posljednjih desetak minuta Barcelona je počela sa svojom prepoznatljivom igrom do noge, u kojoj nogometaši Arsenala, vidno premoreni, nisu ni mogli da dođu do lopte. Očajnički potez Arsena Wengera bilo je ubacivanje Reyesa umesto Hleba. Međutim, do kraja utakmice nije bilo prilika, a poslije tri minuta sudijske nadoknade slavlje Barselone moglo je da počne.