Novogradski dani
119

"Bambino kup" na Olimpijskom bazenu Otoka okupio 300 takmičara iz cijele BiH

Klix.ba
Asocijacija sporta i zdravlja Sportivo bila je domaćin plivačkog mitinga "Bambino kup 2017", koji je održan 15. jula na Olimpijskom bazenu Otoka u sklopu 21. tradicionalne manifestacije Novogradski dani 2017.

Pred velikim brojem prisutnih roditelja i drugih gledalaca na mitingu je učestvovalo oko 300 takmičara iz 17 klubova iz cijele Bosne i Hercegovine. Takmičili su se u sedam kategorija, od 2003. do 2011. godišta i mlađi.

Najuspješnije ekipe po ukupnom zbiru bodova iz svih disciplina bile su Orka iz Mostara sa osvojenim prvim mjestom. Sport Time iz Sarajeva plasirao se na drugo mjesto, dok je treće mjesto zauzeo Velež iz Mostara.

Po broju osvojenih medalja najuspješnije su bile ekipe Orka, zatim Sport Time, dok je treće mjesto pripalo plivačkom klubu Sharks Sarajevo.

Na ‘’Bambino Kupu 2017’’ oborena su i tri državna rekorda. Fatih Tahirović iz kluba "Sport Time Sarajevo" oborio je državni rekord u plivanju na 50 metara (delfin) i u mještovitom plivanju na 100 metara, a Lamija Čaušević, također takmičarka kluba "Sport Time Sarajevo" je oborila državni rekord u prsnom plivanju na 50 metara.

Rekreativno su na ovom Plivačkom mitingu učestvovali članovi Plivačkog kluba Spid, osobe sa invaliditetom. Cilj je resocijalizacija i rad na inkluziji kroz plivanje i vodene sportove sa porukom "U vodi smo svi jednaki".

Pobjednicima takmičenja zahvalnice je uručio pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za obrazovanje, kulturu i sport Hamdija Dizdar, a najboljim ekipama pehare i medalje uručio je Sanin Škamo, predstavnik plivačkog kluba ASZ Sportivo.

Ovom prilikom Škamo je kazao da je "Bambino kup 2017." baziran na takmičenju mlađe populacije, te da je za većinu takmičara bilo prvo učešće na ovakvoj sportskoj manifestaciji.

Također je dodao da je cilj ovog takmičenja, prije svega da se ovaj projekat podigne na viši nivo i da to ima jedan društveno-socijalni značaj.