SP u ski-skokovima
0

Austrijancima četvrto zlato, Sloveniji bronza

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Austrijski skijaši-skakači proslavili su četvrtu uzastopnu pobjedu na Svjetskom prvenstvu u nordijskim disciplinama koje se održava u Oslu.

U ekipnom takmičenju na velikoj skakaonici (HS 134), radi jakog vjetra je održana samo jedna serija, u kojoj su, shodno očekivanjima, slavili Austrijanci, kao i u ekipnom takmičenju na 106-metarskom zaletištu skakonice u Oslu. Gregor Schlierenzauer, Martin Koch, Andreas Kofler i Thomas Morgenstern osigurali su Austriji četvrtu uzastopnu pobjedu. Naime, Morgenstern je, podsjećamo, osvojio zlato u pojedinačnom takmičenju na srednjoj, a Schlierenzauer na velikoj skakaonici.

Na posljednjem takmičenju u Oslu u skijaškim skokovima, najduži skok dana imao je Andreas Kofler, 141 metar.

Austrija je trijumfirala uvjerljivo, prikupivši točno 500 bodova. Srebrnu medalju osvojili su Norvežani, kao i na srednjoj skakaonici u ekipnom takmičenju. Norveška je skupila 456.4 boda, a brončanu medalju je iznenađujuće osvojila Slovenija, sa samo 0.7 bodova više od Njemačke, koja je bila brončana na srednjoj skakaonici. Robert Kranjec je skokom od 136 metara pomaknuo Sloveniju s petog na treće mjesto, pa je u taboru reprezentacije Slovenije zavladala velika radost kada su shvatili da od finalne serije, zbog vjetra, neće biti ništa.

 SP u ski-skokovima, ekipno takmičenje na velikoj skakaonici (HS 134), rezultati:

  1. Austrija (Schlierenzauer, Koch, Kofler, Morgenstern) 500.0

  2. Norveška (Jacobsen, Evensen, Bardal, Hilde) 456.4

  1. Slovenija (Prevc, Tepeš, Damjan, Kranjec) 452.6