Optužen za doping
6

Australski plivač odbio penjanje na podij s kontroverznim pobjednikom iz Kine

K. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kontroverzni Kinez Sun Yang pobjednik je trke na 400 metara slobodno na Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima u Gwangjuu, a Australac Mack Horton koji je završio na drugom mjestu odbio se popeti na podij s ovim kineskim plivačem.
Sun Yang je pobjedu ostvario s vremenom 3:42.44, što je za 73 stotinke bolje vrijeme od Australca Macka Hortona. Na trećem mjestu je završio Talijan Gabriele Detti

Zanimljivo, ovakav poredak prve trojke bio je i u Budimpešti prije dvije godine, no to ipak nije najzanimljivija stvar vezana za ovu trku.

Naime, godinama nakon doping skandala u kojem je učestvovao pobjednik Sun Yang, australski plivač Mack Horton odbio je stajati s njim na podiju, što je odmah izazvalo reakciju ovog Kineza.

"Ne poštovati mene je u redu, ali pokazati takvo nepoštovanje prema Kini je tužno", rekao je Sun.

Horton već godinama vrši veliki pritisak na Suna zbog doping kontrole za koju je optužen prije nekoliko godina. Na Olimpijadi u Riju 2016. godine izjavio je da ga je Kinez namjerno pljuskao na treningu, ali da nema previše vremena ni poštovanja za ljude koji koriste drogu.

Nakon toga dodao je da ima problem sa sportistima koji su pozitivni na droge, ali se i dalje takmiče i osvajaju nagrade.